26 oktober 2021, samenvatting clubavond

Deelnemers: Henk, Rien (20.45), Guus, Tom, Martin, Loes, Wim, Majide, Gonny, Jan, Arnold, Gerard en Jos. En "special guests" (en oud leden) die avond: Cor, Anthoni en Aad Bogaart, welke ooit een filmcursus van de filmclub had gevolgd. Afgemeld: André en Maarten, welke druk bezig zijn met maken van een nieuwe film. Henk opent even na achten de vergadering.

Hij heette de 16 aanwezigen van harte welkom op deze avond, welke geheel gewijdt zou zijn aan het werken met een green, dan wel blue screen. Eerst de rondvraag.
- Jan: De Nova site heeft melding gemaakt van een filmconcours in Moldavië, alwaar Jan met zijn film over het bergen van een scheepswrak in IJsland, een Prijscertificaat heeft behaald!
- Wim: Komende zaterdag is er een districtsfilmfestival. Henk en Jan zullen daar o.a. aan deelnemen. Betreft "Regiofilmfestival 2021". Henk adviseert de aanwezigen daar zeker naar toe te gaan. Er waren nog plaatsen vrij. Locatie: de Tuitert in Krimpen a/d IJssel. Er worden 3 films van Henk en 1 van Jan vertoond. Aanrader!
-Tom: Heeft bijzondere LED panelen meegenomen welke deze avond ook gebruikt zullen worden. Waren jaren terug erg kostbaar (EUR 8.000) maar heeft deze ooit voor lage prijs (ca. EUR 40,--/st.) kunnen aanschaffen. Biedt een ieder aan deze te mogen lenen bij mogelijk komende "Green screen" producties.

Henk vraagt de aanwezigen wie er met "Keyen" heeft gewerkt en daar een filmpje mee gemaakt heeft? Dat zijn: Martin, Gerard en Jos. Deze worden later op de avond vertoond.
Henk gaat nu een "Green Screen" demo geven via zijn op de beamer aangesloten laptop. Een 1ste (komisch) filmpje speelt zich af op een wolkenpartij aan de hemelpoort met 3 personen: overleden vrouw (op zoek naar overleden echtgenoot) en Petrus met zijn secretaris.

Het 2e filmpje speelt zich af met 3 kinderen op slee en het maken van sneeuwpop, waarbij een "ijsspook" uit het sneeuwoppervlak oprijst. Aardig gevonden, maar erg langdradig door de gebruikte muziek (zang).
De 3e film was een professionelere film (van Youtube), 48 uur film project- echter de vertoning viel deels in het water als gevolg van wegvallen geluid. Wel werden er diverse trucks in verwerkt.
Hierna een 4e filmpje van Henk welk hij speciaal voor deze avond had gemaakt en waarin hij uitlegde hoe het werken met een green en blue screen er uit ziet.
Het 5e filmpje van deze avond was er een welke Arnold gemaakt had met o.a. een grote "Action" zonnebril waarvan hij de glazen met groen papier had bedekt om er zo onafhankelijke film  (animatie) effecten in te projecteren. Ook een TV en foto camera met daarin beelden via de "green screen" techniek tot leven gewekt. Bijzonder leuk gemaakt!

Tot slot van het deel van deze avond voor de pauze, werden er de filmpjes van Martin, Gerard en Jos vertoond. Om 21.10 hielden we even pauze voor een drankje aan de bar om daarna met het echte "Green screen" werk te beginnen. Het altijd aanwezige (maar tot op heden zelden gebruikte) green screen werd afgerold en op het podium uitgehangen.

2021 10 26 grScreen
De LED panelen van Tom en Guus zorgden voor een goede diffuse belichting met zo min mogelijk schaduwen van het object (persoon) op het achterliggende green screen. Tom gaf nog even een duidelijke uitleg over het belang van de (LED paneel) verlichting. Belangrijkste punten hiervoor:
- Zorg voor een diffuus licht.
- Voorkom slagschaduwen.
- Zorg voor een zo strak mogelijk green doek, zonder plooien.

Geavanceerde green screen software kan ook de plooien weghalen, maar bij de mindere edit programma's kunnen plooien verstorende grijs slierten geven.Henk gaf nog een tip: Als je buiten een bewolkte lucht hebt, kan je met je green screen hiermee ook goede resultaten behalen. De opstelling van deze avond was een combinatie met een klein (opvouwbaar) blauw scherm, welk Henk had meegenomen en het grote groene scherm wat op het podium hing. Martin zou met zijn camera de proefopnames maken. Helaas stond zijn camera m.b.t. belichting niet goed afgesteld en waren de gemaakte opnames erg donker.
Toch kon Henk a.h.v. zijn montage programma (Adobe) laten zien hoe je afzonderlijke opgenomen beelden kunt samenvoegen met bestaande (statische) beelden en zo tot leuke resultaten kunt komen. Tot slot demonstreerde Henk hoe gemakkelijk je zo'n opvouwbaar green screen weer in de hoes kunt krijgen. ;)
Al met al een goed bezochte en leerzame filmclub avond!

Tot zover het verslag weer van deze avond.
De volgende clubavond zal op dinsdag 9 november plaatsvinden.

Jos van der Waard, Secretaris