9 november 2021, samenvatting clubavond

Deelnemers: Henk, Guus, Tom, Martin, Loes, Wim, Gonny, Jan, Maarten, André (vanaf 20.20), Thea, Gerard en Jos.
Henk opent rond achten de vergadering. Hij heette de aanwezigen van harte welkom en begon direct met de rondvraag.
Gonnie Had het Henk die week al per mail laten weten, en nu aan de rest van de clubleden, dat zij eind van dit jaar de filmclub gaat verlaten. Ze liep hier al een tijdje mee. Vond er te veel druk op staan m.b.t. het verzoek om filmpjes te maken, bijvoorbeeld voor de Oogst. Maakt liever voor haar eigen plezier filmpjes. Gonny bedankte tot slot al haar clubleden voor de goede tijd en jaren welke zij met hen beleefd heeft.

Thea (mogelijk aankomend nieuw lid): kan zich nu voor de clubavonden meer vrij maken en oriënteert zich nu verder of ze t.z.t. alsnog lid van de filmclub wilt worden.
Jan: Heeft contact met Steffi gehad en die heeft het erg druk. Ook weinig inspiratie, evenals Jan zelf. Zit zelf de laatste tijd, minder lekker in zijn vel. Wijt dit o.a. ook aan de corona ellende.
Wim: Zijn vrouw Anneke heeft wat problemen met de komende kerstavond op de filmclub. Vraagt zich zelf af we het allen wel moeten doen, met mogelijke angst voor corona besmetting? Wim vraagt of iedereen er eerlijk voor uit wil komen of hij of zij, al dan niet gevaccineerd is? Henk vraagt derhalve aan alle aanwezigen de vinger op te steken als hij/zij gevaccineerd is. Alle aanwezigen blijken dat dus te zijn!
Voor degenen welke er op dit moment niet aanwezig zijn en er straks wel op de komende avonden (inclusief de kerstavond) bij willen zijn geldt: Indien niet gevaccineerd, dan wel vooraf eerst laten testen. En verder is het afwachten of de regels voor de komende tijd al dan niet weer strenger gaan worden.
Tom: Iedereen krijgt de hartelijke groeten av Ruud Brockhus (oud clublid). Deze komt binnenkort eens langs op een van de clubavonden.
Wim: Heeft Henk een mailtje gestuurd i.v.m. het bezoek komende maandag 15 november aan de LVSL in Leiden.Vroeg zich af of de anderen (Loes, Jan en Guus) hiervan ook op de hoogte waren? Dat waren ze en ook is er inmiddels afgestemd wie met wie meerijdt en hoe laat er wordt verzameld.

Na de rondvraag volgt een eerste ruwe versie van een film van Jan. Vooraf licht hij e.e.a. toe. Het betreft een maritieme operatie waarbij 2 kranen (beiden in goede conditie) op het dek van een schip (welk bestemd is voor de sloop) er vanaf worden gehaald en overgezet op een ander schip. Probleem is echter dat de dragende rail constructie, waarover de kranen zich bewegen, 2,5 m moet worden ingekort, daar deze anders niet op het andere schip past. Dit alles speelt zich af in Ghana.
Imposante beelden van nauwkeurig hijs- en paswerk van de tonnen zware kraandelen. De reacties waren positief en Jan beloofde er mee verder te gaan.

2e filmpje is van Gonnie. Had met haar telefoon een slapstickachtig filmpje gemaakt van de vorige "Green screen" avond. Leuk bewerkt en hilarisch om dit zo weer terug te zien.
3e film betrof een vakantiefilm van Martin in Rügen. Mooi geschoten beelden van o.a. de krijtrotsen, de oude badplaats, stoomtreinrit, etc. Gaf een goede impressie wat Martin en zijn vrouw aldaar gezien en beleefd hebben tijdens hun vakantie. Na afloop werden er door de aanwezigen nog diverse waardevolle tips gegeven om de film nog wat te doen verbeteren.
4e film was er een van Han, welke nu op Tenerife zit. Was via Loes nu binnengekomen. Betrof een fors aangepaste versie van de door Han al eerder vertoonde film met beelden uit het verleden (in kleur) en het heden (in zwart wit) over een overleden dochter. De aanwezigen waren al dan niet verward over de volgorde van de scenes. Ook de onnatuurlijke en geforceerde "kreet" van Han in de film, viel niet lekker. Het einde van de film was niet sterk en komt ongeloofwaardig over. Dus Han kan weer aan het werk ....................... Succes Han vanuit het koude Maassluis ;)

Na de pauze (22.20) vertoonde Henk de film, welke vorige keer halverwege was vastgelopen. Naast de green screen effecten zaten er nog diverse andere trucs in, welke het geheel tot een amusante film maakte. Henk stelde voor om hier t.z.t. op een komende filmavond nog eens verder over te gaan praten.
Daarna een stukje uit een professionele, maar wel bijna 100 jaar oude film, waarbij de techniek van "shot-tegenshot" duidelijk te zien was.
Maarten bracht verder nog in om zijn film van "de oude man" ook op een clubavond van verdere verbeteringen te doen voorzien. Henk vroeg of hier belangstelling voor zou zijn om die film met z'n allen nog eens kritisch te gaan bekijken? Zeker met het accent op "shot-tegenshot", wat ook goed te zien is in de communicatie tussen mens en dier (oude man- en zijn katten). Maarten had dit ook aan André gevraagd en om zo het karakter goed in die film te kunnen presenteren. Zijn film wordt dus t.z.t. weer in de filmclub verder gebruikt. Henk vermelde tot slot van deze avond, middels een poster, dat er van 26 tot 28 november in Zeist, nationale filmwedstrijden worden gehouden. Zeker de moeite waard om daar bij aanwezig te zijn. Er doet o.a. een film aan mee over twee stokoude ouders en de dood van hun zoon. Slecht belicht, uit de hand gedraaid maar de inhoud blijft enorm boeien!

Tot zover het verslag weer van deze avond.
De volgende clubavond zal op dinsdag 14 december plaatsvinden.

Jos van der Waard, Secretaris