Clubavond 10 mei 2022

Deelnemers: Henk, Rien, Guus, Tom, Martin, Gerard, Arnold, Wim, Ton, Jan, Loes, Han, Maarten en Jos

Henk opent deze clubavond om 20.00 uur, heet iedereen van harte welkom en vermeldt dat deze laatste "leden clubavond" voor de zomervakantie, in het teken zal staan van "camera voering" conform het thema uit Henk's filmtraining voor gevorderden-2. Voordat hij hiermee van start gaan benoemt Henk de volgende zaken:
- Op de laatste clubavond op 24 mei a.s. zijn ook de partners van de leden welkom en zullen er filmpjes van de leden vertoond worden.
- De fietsrally zal niet vòòr maar na de zomervakantie stop worden gehouden. Ofschoon al geruime tijd gepland in de agenda, bleek het merendeel van de leden deze datum niet vrij te hebben gehouden en was het aanbod te laag om dit door te laten gaan. Daarom gekozen om dit na de vaknatie te gaan doen. Henk zal een aantal datums per mail doorgeven. Voorkeur, i.v.m. de gebruikelijke weekenddrukte, om dit door de weeks te doen plaatsvinden.
- Filmfestival ZH-12 in Leiden. André heeft hier de 2e prijs gewonnen en gaat met zijn film "Lock down" door naar de landelijke competitie. Er volgt nog een verslagje van deze dag zodra ZH-12 op hun site alle winnaars bekend heeft gemaakt.(wachten op nieuwsbrief).

Hierna tijd voor de rondvraag.
- Wim Vraagt hoe op 24 mei (laatste clubavond) de avond geregeld zal worden? Henk: de leden en hun partners nemen zelf wat hapjes mee en de filmpjes, welke zij die avond graag willen laten zien. Noemt ook nog even de fietstocht welke toch ruim van te voren in de agenda vermeld stond. - Rien Zal deze avond een filmpje laten zien. Vraagt zich ook af of de agenda voorafgaand aan de clubavonden, goed wordt gelezen?
-Tom: Guus wil graag een aantal mini DV tapes omzetten naar Mpeg 4. Wie kan hem daarbij helpen? Henk toont aan Guus een apparaat wat dit zou kunnen doen. De PC welke op dit apparaat dient te worden aangesloten, dient dan wel over een Firewire ingang te beschikken! Jos heeft zo'n PC en kan Guus derhalve helpen en heeft ook nog een separate afspeel recorder voor mini DV tapes. Hij kan dit na zijn vakantie (terug op 9 juni) met Guus oppakken.
- Jos Meldt dat hij bij de laatste clubavond helaas niet aanwezig kan zijn i.v.m. vroeg vertrek naar Schiphol (5.30) de volgende dag. Henk: Wie kan er dan notuleren? Loes biedt aan dit te willen doen.

Hierna start Henk zijn programma van vanavond: Cameravoering".
Aan de hand van een aantal PPT slides laat hij de diverse camera standpunten zien. Hierbij komen o.a. ter sprake:
- Waar zet je de camera neer?
- Tegen shot - Als we beeld zien, wie ziet "wat"?
- Overstap van "fotografie filmen" naar "kijk wat ik gezien hebt"
- Respecteer de as (tussen 2 personen) en zorg dat de camera positie's deze as niet kruisen.
- Waarom kies je voor een specifieke uitsnede?
Aan de hand van een aantal filmpjes laat Henk deze onderwerpen zien. Om 21.10 houden we even pauze en wordt de aanwezigen gevraagd hun meegebrachte camera's met statieven klaar te zetten.

Na de pauze gaan we echt met de voorgenoemde kennis aan de slag. Henk formeert een tafel, met 4 personen (2 tegenover elkaar). Dit zijn: Ton, Guus, Henk en Arnold. Op de tafel staat een laptop (met beeldscherm richting Henk) en een object (groot "cognac glas" gevuld met een vloeistof en roerder). Henk leidt nu de aanwezigen door diverse opeenvolgende shots en tegenshots, objectieve- en subjectieve shots, welke telkens met een individuele camera worden vastgelegd. De bedoeling is dat men thuis deze shots tot een klein videoclipje monteert met inachtneming dat de volgorde van de shots een logisch geheel gaan vormen. 3 Het was een zeer enerverende en wellicht voor de meesten, leerzame, ervaring om zo de diverse camera standpunten in te nemen en vervolgens de shots te maken. Impressie van de camera standpunten.

Tot slot van deze avond werden er nog een filmpje van Ton vertoond over mooie bloembollenvelden, gemaakt met zijn drone. In ruil voor het ter beschikking stellen van zijn gemaakte filmpje, had Ton toestemming van de bollenboer gekregen om met zijn drone over zijn precelen met bloeiende tulpen etc. te mogen vliegen.
Rien had als laatste filmpje die avond er een van ons voormalige clublid Jan Mens met als titel "Industrieel erfgoed". Gefilmd in Oost-Pruisen met schitterende en indrukwekkende opnames van een scheepslift, welke schepen tot 50 ton via 5 hellende platforms over een verval van 100 meter, deed vervoeren. Mooie detailopnames maakten duidelijk hoe deze scheepslift werkte en hoe ook de aandrijving (d.m.v. waterkracht) plaatsvond.

We sloten de avond om tien voor elf af en Ton trakteerde alle aanwezigen op een rondje aan de bar.
Samenvattend: Een interessante , goed bezochte en gezellige filmclub avond!
De volgende en laatste clubavond voor de zomervakantie: dinsdag 24 mei, aanvang 20.00 uur. En met partners!

Jos van der Waard