12 april 2022, samenvatting clubavond

Deelnemers: Henk, Rien, Guus, Tom, Martin, Han, Loes, Maarten, Gerard, Wim, Ton, Wim, Jos, André.

Deze avond ook een speciale gast:Louis Smits welke zijn animatie films zou gaan vertonen en ook zou laten zien hoe hij deze gemaakt heeft. Ook vermeldenswaardig: Ons lid Ton Sala was na lange tijd van afwezigheid weer present! Met 15 aanwezigen beloofde het dus een bijzondere avond te worden!

Henk opende deze clubavond om 20.10 uur
Hij stond eerst even stil bij het overlijden van Herman Pons, een voormalig lid van de filmclub Maassluis. Hij is slechts 60 jaar geworden en na een kort ziekbed overledem. Verder vermeldde Henk dat hij benaderd is door Stichting Vluchtelingenwerk i.v.m. het verkrijgen van filmpjes van vluchtelingen. Henk wil derhalve subsidie zien te krijgen voor het ZH'12 festival 2023 om daar een podium te creëren voor het vertonen van dit soort filmpjes. Tot slot meldt Henk dat Tom aan het eind van de avond nog 2 aangepaste filmpjes wil laten zien van zijn TomNose logo.

Louis Smits begon derhalve met deze avond met een korte presentatie hoe hij ooit gefascineerd werd om animatiefilmpjes te gaan maken. Zijn grootste inspirator was destijds zijn leraar op de grafische school Harrie Schever. Voor het digitale tijdperk zat er onnoemelijk veel tekenwerk vast om een animatiefilm te maken. Nu was dit een stuk makkelijker geworden, ofschoon voor een filmpje van 7 min. hij daar 3 jaar aan gewerkt heeft.
Hij heeft ook met hulp van YouTube veel vaardigheden en technieken zich eigen kunnen maken. Hij begon met het vertonen van de eerste film deze avond getiteld "Sweet Romance" welke gaat over het leven van zijn ouders tijdens de Tweede Wereldoorlog. Een zeer mooie en zelfs ontroerende animatiefilm hoe zijn ouders elkaar leerden kennen in Rotterdam aan het begin van de oorlog met daarin ook het bombardement, de repressie, de Jodenvervolging, etc. Deze film zal ook op 4 en 5 mei op het kanaal Stads TV worden vertoond.
De 2e film, en wellicht nog interessantere, liet zien hoe Louis de voorgaande film heeft gemaakt. Met het programma Adobe Première en een aantal subprogramma's w.o. Ilustrations, maakt hij zijn animatiefilms. Met verschillende screenshots/video's liet hij ons zien hoe dit in zijn werk gaat, en ook dat dit ontzettend veel tijd kost. Ook gebruikte hij oude foto's (van zijn ouders en Rotterdam) om deze om te zetten in bewegende grafische vorm.
Zijn 3e film was ........ (door het in donker op te schrijven, kon ik uit mijn onleesbare notities niet opmaken welke film).
Daarna volgde "Feromoon" een natuurfilm met 2 pratende regenwormen met op de achtergrond het "aanpassen in de natuur als gevolg van milieuvervuiling".en de rol welke de mens hierin speelt. De film begon met het plaatsen van een paar potjes honing als gevolg van bijenactiviteit. Hij eindigde met dezelfde potjes, maar dan gevuld met olie.

Toen was het pauze en werd voor het eerst gebruik gemaakt van de in gevoerde consumptie bonnen. Jos was op 29 maart j.l.70 geworden, gaf een rondje en was die avond de eerste "grootverbruiker" van de bonnen.

Na de pauze vervolgde Louis met zijn film "De blauwe planeet" Deze was geïnspireerd op muziekfragmenten uit de 60-70 er jaren. In 2 jaar tijd had Louis 3 animatiefilms gemaakt. Verder volgde re een film over stripboeken uit die tijd en hun schrijvers, waarvan Louis alles van internet had geplukt. Een hele leuke weergave over het ontstaan van Robbedoes, Kuifje, Sjors en Sjimmie, Astrix en Obelix, Tom Poes en Oliveer Bommel, en nog vele anderen. Hij kan deze film alleen in besloten clubverband laten zien i.v.m. claims van belanghebbenden op de publicatie rechten.
De 5e en laatste film had als titel "Verbeeldend leven" en ging ook weer over de strips uit de jaren 60-70. Ook deze was weer erg leuk om te zien!

Henk bedankte Louis Smits voor deze bijzondere interessante en mooie avond en overhandigde Louis een kleien attentie. Tot slot vertoonde Tom nog zijn aangepaste zeer korte (7 sec.) filmpjes en vroeg de aanwezigen welke hij van de twee als beste kon gebruiken.
Om 23.00 uur sloot Henk de avond af en nodigde iedereen, na het opruimen van de zaal, uit voor een drankje en nagesprek aan de bar. Tot zover het verslag weer van deze gezellige en bijzondere "animatie" avond. De volgende clubavond zal op dinsdag 26 april, aanvang 20.00 uur, weer plaatsvinden in huize Luxor.

Jos van der Waard,