Clubavond 22 september 2020

Nadat Rien ons welkom heet, vraagt hij extra aandacht voor de 1,5m afstand en handen desinfecteren bij binnenkomst. Alleen o kunnen we met elkaar deze avonden organiseren.

Afwezigen: Hans en Martin houden zich even rustig, Steffi mag werken, bij André loopt ‘t uit z’n neus, en Jan Houtman zit elders in het land. Maarten heeft regelmatig contact met Albert en houdt ons op de hoogte. Majid zat in tijdnood en komt niet. Wim vraagt of iemand contact heeft gehad met Guus, omdat hij hem al een paar keer heeft geprobeerd te bereiken. Henk had recent nog contact met hem.

Ons eigen 1 minuut festival...
waarbij Anthoni een selectie heeft gemaakt uit de Unica en Nova 1-minuten. Via een één op één afvalrace lopen we door de 16 films, waarbij we na elke twee films mogen stemmen als zaal welke er door mag naar de volgende ronde. In de volgende ronde “strijden” die winnaars weer tegen een nieuwe film. Anthoni vraagt tussendoor telkens een lid wat hij van de twee getoonde films vond.
Dat is af en toe knap lastig, omdat een grappige film het op moet nemen tegen een serieus onderwerp. Ja en waarom gaat die film dan door? Daarbij geven kleine nuances veelal de doorslag. Soms omdat de grap goed uitpakt en het filmisch iets minder is, gaat die toch door.
Na vier rondes mogen twee films het in de finale tegen elkaar opnemen, en vreemd genoeg zijn dat beiden serieuze films. In de eindstrijd wordt "La Dulce Memoria" toch overtuigend de winnaar, en mag "Behind the Mask" genoegen nemen met de 2e plaats.

De jarige Anthoni tracteert ons op een drankje, welke we dit keer in de zaal nuttigen. Dat waarborgt ook de 1,5m wat zekerder. Daarna laat Anthoni de uitslag zien van het “echte” festival. Dat is wel een aangepaste versie omdat wij vanavond een mix zagen van Nova en Unica. Toch heeft de uitslag veel overeenkomsten, behalve als het gaat om NL-films. Het “echte” publiek bestond voor 90% uit Nederlanders, die de beoordeling daarvan een stevig boost gaven en koen voor "De eerste keer". Wij kijken gelukkig objectiever en letten meer op de filmische aspecten. 

En dat La Dulce won vindt Anthoni echt super, omdat die bij de Unica voor zijn gevoel de beste film was. Henk opert om een avond in te ruimen om een paar 1-minuutjes te gaan uitpluizen, en dat zorgt voor een brede instemming.

Met dank voor zijn werk om dit festival tot een mooie avond te maken, gaat Anthoni onder applaus op weg naar huis.

Tips en .......
Met de tips van de vorige keer heeft Han zijn “Riskante grap” iets ge-remixed. Het zijn subtiele wijzigingen, en dat is te zien. Hij kan dan ook tevreden zijn met het bereikte resultaat.
In het kader van de 2-minuten opdracht heeft Hervé zich toegelegd op de "Thuiskomst Sleipnir"  van Heerema. Dat laatste geeft de indruk dat die naam als reclame nogal nadrukkelijk in beeld komt, maar dat was zeker niet de bedoeling. De namen van die schepen worden ontleend aan de Noorse mythologie, in dit geval het 8-potige paard van de god Odin. Maar vanuit zijn appartement kostte het Hervé moeite om continuiteit in zijn montage te brengen. Het gemis aan tussenshots maakt de film wat rommelig, wat wil de maker ons vertellen. Hij geeft aan dat zijn keuze om de info iets later te vertellen bewust is gedaan, om de nieuwsgierigheid te prikkelen. Henk adviseert hem om zichzelf erbij te betrekken als een persoonlijke belevenis. Immers hij gaf aan dat het net in Corona begon, en ook de overtocht in de luwte moest uitvoeren. Samen met het wachte op zou dat een mooie opstap zijn voor de structuur welke we nu missen.

Daarna is het de beurt aan Gonny met "Takkenweer". De belevenissen van haar kleinzoon na een storm waren haar leidraad, waarbij het verwijderen door de brandweer van een omgevallen boom een flinke rol krijgt. Toch komt het verzamelen van takken door haar kleinzoon er net niet lekker uit. Als advies zouden nog te maken close-up's de brandweer en kleinzoon meer verband met elkaar krijgen, onder toevoeging van nog in te spreken achtergrond tekst.

Inmiddels is het elf uur, waardoor we het aanbod van Maarten met de historische samenvatting van zijn oude beelden nog even te goed houden tot een andere keer.
Met de deur open voor de broodnodige extra ventilatie ........ dat ga je nu met het ingaan van de herfst merken. Dus frisjes, maar voldaan sluiten we de avond af. 

Rien