Clubavond 23 maart 2021 - verslag

Samenvatting 2e digitale clubavond Filmclub Maassluis d.d. 23 maart 2021, 20.00 uur.

Deelnemers: Henk, Rien, Martin, Steffi, Loes, Gerard, Maarten, Tom, Arnold, Wim, Han, Ton en Jos.
Henk start de "Zoom"vergadering om 20.12 en helaas bleek dat er weer een deelnemer (Arnold) de andere deelnemers (12) niet kon horen.

Henk vraagt aan elke deelnemer hoe het hem/haar vergaat? De meesten gelukkig goed. Han is net geopereerd maar met arm in mitella, kan hij gelukkig wel deelnemen aan de bijeenkomst. Gerard heeft inmiddels zijn 1ste vaccinatie gehad, Henk ook. Jos (en zijn vriendin) 2 weken terug met Corona besmet, maar gaat inmiddels weer beter.
De Zoom meeting wordt afgebroken (tijdslimiet) maar na herstart is iedereen, ook Arnold (met geluid) weer van de partij en kunnen we de bijeenkomst voort zetten.

Henk heeft voor deze avond een aantal filmpjes geselecteerd, welke hij achtereenvolgens zal gaan vertonen. Na elk filmpje kunnen er opmerkingen en vragen aan de maker/maakster worden gesteld.

De 1ste film gaat over de Sleipnir en duurt c.a. 10 min. Voor een groot deel (70 %) beelden afkomstig van YouTube en aangevuld met door Arnold zelf gemaakte beelden. Indrukwekkend kraanplatform met een grote actie zoals het plaatsen van een productieplatform voor de kust van Israel. De Sleipnir is al eerder aan bod gekomen tijdens een vertoning van een filmpje gemaakt door Hervé.

De 2e film is een zeer persoonlijk gemaakte film van Martin, welke destijds (2004) samen met zijn vrouw voor het eerst de "wintersport" ging beoefenen in Lapland. De film begint met het trainen en oefenen op een kunst skibaan in Nederland en vervolgens het echte werk in de sneeuw in Lapland. Leuke en pakkende scènes, met name het bijna niet meer kunnen overeind komen van Martin uit de zachte en dikke sneeuwlaag.

Het 3e en kortste filmpje (1 min.) die avond, komt van Steffi en behelst een zeer dynamisch en "wervend" filmpje m.b.t. steun voor de Grote Clubactie 2020. Grote verrassing daarbij is dat Steffi verteld dat het filmpje door haar kleindochter via een "YouTube" tool gemaakt is.

De 4e film is er een van Han "In het oog van de storm". Al eerder vertoond in "de oogst van 2020", maar nu door Han totaal anders en zeer dynamisch bewerkt. Er waren maar liefst 21 sporen voor nodig, daar zich een kader/lijst vormde van kleine "beeld in beeld" scènes, rondom het centrum beeld: een rustig dobberende zwaan. Han heeft hier een bijzonder effect mee weten te bewerkstelligen.

De 5e film (van Arnold) ging over het Mauritshuis in Den-Haag. Deze hadden we ook al eerder gezien, maar was nu weer anders bewerkt en gemonteerd met technieken middels het z.g.n. Green Screen. Erg verrassende en leuke effecten en een aantal leden hopen in de toekomst van Arnold een "masterclass" te mogen volgen. hoe hij dergelijke films maakt.
Volgens Arnold kwam de basis van deze film uit het feit dat je via internet een virtuele toer kan volgen door het Mauritshuis, waarbij je zelf de camera's kunt bedienen.

Rond 21.40 weer even een (3e) stop en herstart van de Zoom bijeenkomst. Wim opperde aan Henk om eens uit te zoeken of de club geen betaald abonnement op Zoom kon nemen om een digitale clubavond zonder onderbrekingen te kunnen houden? Henk beloofde dit samen met Rien nader te gaan onderzoeken.

Hierna trachtte Henk een filmpje van Gerard "Paasei" te vertonen, hetgeen helaas niet lukte, mogelijk i.v.m. de bestandsgrootte (> 1,5 Gb). Henk beloofde dit verder uit te zoeken en wij houden het filmpje van Gerard dus nog te goed!

We vervolgden met het kijken naar de 6e film ""Koekje" toch wel een van de leukste die avond, ondanks dat deze film al eerder op een "fysieke" clubavond in Luxor, was vertoond. Ontstond een leuke discussie hoe met illusie de kijker op het verkeerde been werd gezet!

De avond werd besloten met de bekende film van Henk "van onschatbare waarde" waarbij de specifieke subjectieve- en objectieve shots benoemd diende te worden. Tijdens het afspelen werd dit "live" door Han gedaan.

Tot slot vroeg Henk nog aan de "activiteiten commissie"(Loes) hoe het zat met de uit te zetten opdrachtfilmpjes? Het zouden de letters E en G worden. Gerard was de gelukkige met de "G" en Steffi zou, mogelijk i.s.m. Wim voor een filmpje met de letter E gaan.

Henk wou om 22.20 netjes afsluiten, echter dat deed Zoom zelf al! Best irritant, maar gelukkig startte een aantal leden toch maar weer op en konden we elkaar weer uitzwaaien tot de volgende "digi" clubavond over 3 weken.
Dat wordt dan dinsdagavond 13 april om 20.00 uur.

Tot zover dit verslag van wederom een geslaagde digitale clubavond, waarbij ondanks de corona beperkingen, er toch weer iets van een "clubgevoel" aanwezig was.

Jos van der Waard