Clubavond 25 augustus 2020

Start van het seizoen.

De eerste clubavond in theater Luxor sinds de uitbraak van de Corona-pandemie is relatief goed bezocht. Bij binnenkomst mag je eerst je handen desinfecteren. Dan kun je een drankje bestellen bij Cor aan de bar en plaats nemen in de peerzaal zodat je gepaste afstand kunt houden.

Om 20.00 uur wordt iedereen in de filmzaal genodigd. Druppelsgewijs. In de zaal is een slimme Cornaproof-opstelling gemaakt van stoelen en tafels. De nooddeur blijft open i.v.m. de ventilatie.

Welkom
Onze voorzitter Henk heet alle leden welkom op deze bijzondere avond. Met een speciaal welkom aan Mieneke Meij, die op uitnodiging van Hans en Maarten aanwezig is en een deel van de avond zal invullen.

Rien meldt e.e.a. over de leden, die wegens gezondheidsredenen of anderszins afwezig zijn. In de rondvraag polst hij de aanwezige leden hoe ze de afgelopen zomer hebben doorgebracht en of ze gefilmd hebben.
Hervé heeft genoten van de passerende cruiseschepen. Anthoni was ‘saai’ thuis, maar heeft wel oude videobanden gedigitaliseerd.
Jan was een maand met vakantie, kreeg daarna veel last van zijn rug waardoor filmen niet aan de orde was.
Cor bivakkeerde alle zomermaanden in Hellevoetsluis. Hij meldt dat het op 16 november geplande bezoek aan LVSL is uitgesteld.
Gonny bracht de zomer door in Nederland, vooral in eigen tuin. Ze heeft geen films gemaakt.
Loes heeft van haar tuin de mooiste versie ooit gemaakt, maar kampte met een computercrash. Ze gaat nu leren monteren met een nieuw geïnstalleerd montageprogramma.
Maarten was van plan filmpjes te maken, maar had te maken met een haperend programma.
Jos heeft tijdens de Coronaperiode de stilte op straat gefilmd in Delft en Rotterdam. Tot monteren is het nog niet gekomen.
Han heeft een leuke en inspirerende tijd gehad met de cursussen die hij bij Henk gevolgd heeft. Henk spendeerde zijn tijd met familie en heeft wèl films gemaakt.
Martin was ook voornamelijk met familie èn hield zich bezig met het hermonteren van oude videobanden.
Hans vertelt over zijn gezondheidstoestand en heeft deze zomer enkele filmpjes gemaakt.
Rien zelf heeft deze periode genoten van de rust tijdens het wandelen en fietsen, maar alleen niet gefilmd.

En dan nu, film
In de reeks filmpjes waarvan de titel begint met een verplichte letter, wordt het filmpje : ‘Riskant’ een grap van Han vertoond. In de bespreking is er lof voor de spanningsopbouw in het begin met interesse-verhogend dubbel beeld en goed gekozen camerastandpunten. Wellicht gaat Han nog iets doen met de opmerkingen over de stilte bij de clou.

Hans leidt het deel van de avond dat hij ‘film anders’ heeft genoemd.
Hij bespreekt zijn fascinatie voor de regisseur Brandon Li. Deze is opgeleid aan een Amerikaanse filmacademie en onderscheidt zich met non-scripted films. Hans toont ons twee films van Li: ‘Hong Kong Strong’ een vrij werk uit 2016 en ‘The passion of Andalucia’ uit 2019. De films kenmerken zich door een enorme dynamiek. Prachtige, snel wisselende beelden, gedragen door mooie muziek. Hans sluit af met het door hemzelf gemaakte ‘Let’s party’.

Kunst als metafoor
Na de pauze is het woord aan Mieneke Meij. Zij introduceert zichzelf als iemand die meerdere beroepen heeft uitgeoefend w.o. docent verpleegkunde. Zij was ook regisseur theater en verdiepte zich in film en schrijven. Zij is lid van filmclub Zoetermeer en heeft o.a. speelfilms gemaakt die in de prijzen vielen.
Zij wil het vanavond met ons hebben over ‘Kunst als metafoor’. Als voorbeeld toont ze werk van Kathie Holten, the black tree, uit de tentoonstelling After Nature. Wat je ziet is wat je weet. Dan vertoont Mieneke een film van haar eigen hand: ‘Se Cristo vedesse’ = Spaans voor als god het eens wist. In de nabespreking duidt zij de beelden die de betekenis daarachter moeten onthullen. Ze verklapt ook de manier waarop ze de beelden gemaakt heeft. Mieneke benadrukt dat associëren een krachtig middel is in het werkproces. Ze daagt ons uit om te associëren met het woord: werkster.
Mieneke gaf ons een andere kijk op film mee. Tot slot beveelt ze de producties van theatergroep Hotel Modern aan.

Vervolg
Als huiswerk krijgen Hervé en Gonny de opdracht mee om een filmpje te maken van maximaal 2 minuten met als beginletter de "T". Te vertonen op 22 september.

NB. Dank aan die filmclubleden die deze zomer de voortgang hebben gewaarborgd.
Gonny