Clubavond 8 september 2020

Het is even wennen, een zaal opstelling om de looppaden en de 1,5m te kunnen realiseren. We zijn vanavond met z'n 14-en dat past prima.

Rien opent de avond met de mededeling van enkele afwezigen, waarna de zaal in de rondvraag ook haar inbreng kan leveren. Wim meldt dat Gre van der Ende de afgelopen week is overleden.

We wachten nog even op André, waardoor Henk alvast zijn item introduceert, gefilmd in Coronatijd. Bij navraag blijkt dat toch wat tegen te vallen. Gek genoeg hebben we allemaal meer tijd door het wegvallen van andere activiteiten, maar tot filmen is het voor velen niet gekomen. Henk zelf heeft er wel een gemaakt, nadat hij in de tuin geinspireerd werd door een zich daar genestelde vogel. We bespreken daarna het hoe en waarom hij dat zo heeft uitgewerkt, en concluderen dat iedereen zo'n film kan maken.

Han heeft zijn "Riskante grap" ge-remixed, die we met z'n allen zorgvuldig bekijken. Knap dat hij in zijn eentje alles heeft ingevuld, van cameraman tot acteur. En hij heeft er goed over nagedacht, maar omdat jezelf zo vertrouwd bent met de beelden blijft 't lastig om aan de kijker jouw intenties over te brengen. En dat gaat soms om kleine dingen, hoe lang maak je een shot, en ook hoe realistisch / geloofwaardig komt het over.
Zo roept de scene met het bloed prikje en het vervagende beeld in de spiegel veel discussie op. Han geeft toe dat hij zeker geworsteld heeft met die aspecten en de opbouwende kritiek zet hem er zeker toe aan om een vervolgversie te gaan monteren.

Ondertussen is André gearriveerd en buigen we ons over de eerder ingezette verhalen en het vervolg daarop. Maar beter gezegd, het uitblijven daarvan. Op een enkeling na heeft het een beetje door gesudderd en zijn we niet veel verder gekomen om van idee naar een film te komen. Er wordt nog geopperd of André een idee kan aandragen, maar daar voelt hij niet veel voor. Het moet wel uit jezelf vandaan komen, vindt hij. Dan heb je ook de motivatie om er op door te borduren. De volgende stap om een eigen verhaal elke keer een stukje verder te brengen, past hem beter. Dan kun je ook de vorderingen tussentijds bijsturen en het zo naar een beter (hoger) plan te brengen.
De groep Cor, Anthoni en Rien hebben wel iets meer op papier gezet vanuit de eerste aanzet. Cor leest een summier uitgewerkt scenario voor, toen nog gebaseerd op het thema "Vrijheid". Nu dit niet meer actueel is, zou dat kunnen worden los gelaten. André geeft die groep wel mee om nu eerst duidelijke keuzes te maken als het gaat om: wat voor film moet het worden, hoe wil je de karakters van de (hoofd)rollen neer zetten ..... enz. Die keuzes maken het eenvoudiger om je te focussen en dat dan pas verder uit te werken.

Al met al is er nu veel aan stof ingebracht, die eenieder zeker tot nadenken (en handelen) moet aanzetten.

Rien