Verslag clubavond 13 november 2018

Vanavond zijn we met 17 leden aanwezig. Arnold en Loes hebben zich afgemeld.

Rien van der Vlist opent de avond met de felicitaties aan de WAMA groep (André van der Hout, Maarten Walters, Anthoni Buitelaar en Wim Rieke). Zij mochten in de groep 'fictie' met hun film 'Briefgeheim' de zaalprijs in ontvangst nemen op het NOVA filmfestival. In de groep 'non fictie' viel Henk van de Meeberg met zijn film 'Oktoberkind' hetzelfde lot ten deel. En daar bovenop werd 'Briefgeheim' ook nog eens uitgeroepen tot 'Laureaat'!

Mededelingen:

De kerstviering zal op 18 december zijn.

De Oogst van 2018 is gepland op 12 februari 2019. Dat betekent dat op 8 januari de laatste gelegenheid voor een voorbespreking is. Films dienen uiterlijk op deze datum aangemeld te zijn. Voor de films zelf is de uiterlijke inleverdatum 22 januari 2019.

Rondvraag

Henk van de Meeberg vraagt aan de leden wie een herentoupet kan uitlenen.

Wim Rieke doet verslag van het NOVAfilmfestival in Vlissingen. De bezoekers hebben in het weekend van 3 en 4 november 36 films bekeken. Zoals eerder vermeld wonnen de WAMAgroep en Henk van de Meeberg de zaalprijzen in de categorie fictie en non fictie. De jury oordeelde dat ‘Briefgeheim’ de beste amateurfilm van de NOVA is geworden van 2018. De trofee is vanavond te bewonderen. Om de vreugde te delen geeft de WAMAgroep in de pauze een rondje met versnaperingen.

Guus Mansveld was onlangs bij een lezing van de Historische Vereniging Maassluis. Die ging over de snik (de trekschuit naar Delft). Een replica van de snik zal volgend jaar worden nagebouwd in de tuin van ’t Klooster. Guus heeft toegezegd het maakproces te gaan filmen. Wie van de leden wil hem hierbij assisteren? Graag melden bij Guus.

André van der Hout over ‘Briefgeheim’.

André gaat uitgebreid in op het hele proces van het tot stand komen van de film ‘Briefgeheim’. Een beoogde clubfilm n.a.v. het thema Liefde dat door ZH’12 in 2016 is aangedragen. Bedoeling was om de tussenfasen van de film met de clubleden te bespreken. Dat is anders gelopen.

Er werd gewerkt met een uitgeschreven scenario.

De locatie werd in de praktijk anders dan in het script stond. Omdat het verhaal zich ‘vroeger’ afspeelde, moest er goed nagedacht worden over de entourage.

De medewerking van de dame die haar huis ter beschikking heeft gesteld was formidabel. De continuïteit kwam wel eens in het geding doordat de volgende opnames niet de volgende week maar pas na een half jaar werden gemaakt. Perikelen zoals ‘langer haar’ van de actrice en een ‘weggegooid bloesje’ zorgden voor hilariteit.

Omdat niet iedereen de film heeft gezien wordt hij nog eens vertoond. André geeft ons de kijkopdracht om bij te houden hoeveel scenes er in zitten.

Maarten vertelt hoe hij voor de props gezorgd heeft. Prachtig hoe bijvoorbeeld een leeg pand omgetoverd is tot een ouderwets postkantoortje.

Anthoni toont een fotoserie van de filmopnames en vertelt over het script. Hij vond het een heel leerzaam proces.

Er worden nog losse scenes voor een alternatief begin besproken en bloopers vertoond.

De sfeer op de set was heel goed.

Dat deze mannen naast het produceren van een winnende film ook geweldige hapjes kunnen verzorgen, ondervonden we tijdens de pauze. Dat er naast de kaasjes, nootjes en tomaatjes ook hete bitterballen en vlammetjes verschenen was een verrassing. Zo hebben we met z’n allen volop meegenoten van de feestvreugde.

Gonny van den Nouwelant