Verslag clubavond 23 oktober 2018

Opening

Het is de tweede dinsdag van de maand, dus dat betekent clubavond voor Filmclub Maassluis. Na een camperreis van zes weken naar o.a. Spanje en Portugal ben ik - Wim Rieke - voor het eerst weer van de partij dit seizoen.
Dat ziet ook Albert Snijder, die elke clubavond een clublid probeert te strikken die een verslag maakt, dus ben ik dit keer de pineut/gelukkige.
We zijn met 15 man, er is helaas geen vrouw aanwezig. André van der Hout, Loes Schopman en Steffi Modla hebben zich officieel afgemeld.

Mededelingen

De mededelingen en de rondvraag gaan snel dus kan het programma vrijwel direct beginnen.
Het gaat over gadgets, trucs en weetjes. Nou er zijn in onze club heel wat leden die leuke speeltjes verzameld hebben, waarbij vooral Guus Mansveld de kroon spant. Die heeft letterlijk en figuurlijk groot(s) uitgepakt.

De Gimbal van Hans van Overbeek

Hans opent een fraai koffertje waarin je een pistool of dergelijke vermoedt maar het blijkt een soort cardanisch handstatief te zijn waarin je je telefoon(camera) kan klemmen om zodanig zeer stabiele beelden op te kunnen nemen, zelfs tijdens het voortbewegen. Dit apparaat kost momenteel iets meer dan 100 euro volgens Hans, alhoewel hij beduidend meer heeft betaald.

Maar je hebt altijd baas boven baas en Gerard Massalt toont een soortgelijk apparaat maar dan voor een echte filmcamera. Het apparaat is ongeveer drie keer zo groot en dat geldt ook voor de prijs, maar voor bijvoorbeeld een reportage is het zeer geschikt omdat je erg flexibel bent tijdens de opnames. Of je rug na afloop van het filmen ook nog flexibel is, valt te betwijfelen want het weegt wel wat, maar dan heb je ook wat.

De demonstratie van Guus Mansveld

Dan is Guus aan de beurt, die begint met een kleine terugblik hoe het allemaal begon. Hij toont ons de 'Browny' een opwindcamera waarin je de film moest omdraaien want beide kanten van 8 mm moesten belicht worden (dubbel 8) daarna normaal 8 en super 8 voor de 'gewone amateurfilmer'.
Door de plaats van de lens en die van de zoeker, die enkele centimeters uit elkaar zaten, had de zoon van Guus in zijn eerste film geen hoofd maar ik heb zelf gezien dat dat later goed is gekomen want hij zit er tegenwoordig gewoon op.

Ik hoor ook van Guus dat een statief met drie poten steviger staat dan met vier poten omdat bij vier poten de kans vele malen groter is dat het statief onstabiel staat op een ongelijke ondergrond. (Nooit over nagedacht, maar zo logisch als wat). Wat hebben we toch een wetenschappers in onze club.

Ook merken we dat Guus een fervent fan is van klittenband, dat wordt op vele manieren toegepast.

Zo zien we naast diverse zelfgemaakte statieven die kunnen rijden, het bekende één poot statief wat tijdens een vakantie het echte vakantiegevoel positief beïnvloedt.

We zien ook het zakje rijst waarop een camera in verschillende standen stevig kan worden neergelegd en Henk Boose brengt zelfs een grote zak piepschuimkorrels mee waarvan ieder die het wil wat mee kan nemen. (Let op! Ze zijn niet om te eten!)

Guus laat ook zijn inventiviteit zien met b.v. een Nordic Walking Stick waarop een camera geklikt of geschroefd kan worden en een uitschuif stok van Leifheit kan heel goed dienen als microfoonhengel. De kunststof stok is licht, lang en betaalbaar. Kan ook gebruikt worden als horizontale rail om een green screen aan te hangen.

Vervolg demonstratie van Guus Mansveld

Na de pauze zien we een apparaat van Gerard Massalt waarmee 8 mm films gedigitaliseerd kunnen worden. Het lijkt op een ouderwetse viewer. We zien de film steeds op het schermpje twee beeldjes per seconde verspringen wat betekent dat een spoeltje van drie minuten ongeveer een half uur kost, maar het ziet er eenvoudig uit en het resultaat mag er zijn. Er wordt verteld dat de kosten van deze 'Reflecta filmscanner' rond de 400 euro bedragen, maar dat er ook een bedrijf in Tilburg zit (van Eck filmservice) die uitstekende service verleent o.a. op het gebied van digitaliseren van films.

Maar Guus zou Guus niet zijn als hij niet iets bedacht zou hebben om ook grotere spoelen te kunnen draaien en heeft daarvoor twee viewers gedemonteerd en het hele spul op een plank gemonteerd met de Reflecta er tussen in. Gerard deed het simpeler door een stapel boeken met een viewer erop, achter het apparaat te plaatsen.

Demonstratie rondrijdend statief

Tom van der Hoff laat zijn vinding zien van een rondrijdend statief dat via laserstralen steeds hetzelfde rondje maakt op de millimeter nauwkeurig om een soort 3D opname te maken van een voorwerp. Toch kan Tom het tijdens de demonstratie niet laten om voor alle zekerheid zijn hand erbij te houden als de camera op 2 mm langs de rand van de tafel rijdt. Maar volgens mij was het niet nodig geweest want zijn berekeningen waren (zoals we van hem gewend zijn!) perfect.

Demonstratie YouTube filmpjes door Guus Mansveld

Tot slot krijgen we nog een aantal voorbeelden van YouTube filmpjes die Guus verzameld heeft met alle mogelijke tips en trucjes. Waarbij o.a. een statief van afvoerpijp.
Ik vraag me wel af of het toilet met wastafel bij de persoon in kwestie normaal functioneert. Maar het zal net zo zijn als bij Guus en Tom; alles ondergeschikt aan de hobby!

Afsluiting

Na afloop hoorde ik diverse geluiden over een geslaagde avond en ik was het daar grondig mee eens. Bedankt mannen!
Oh ja, onze demonstrateurs hebben aangeboden dat alles geleend/gebruikt mag worden!

Wim Rieke