Verslag clubavond 24 oktober 2017

Rien van der Vlist opent de goed bezochte avond, er zijn veertien leden aanwezig.

Als eerste vertelt Rien dat Henk van de Meeberg vanavond niet aanwezig is in verband met zeer trieste familie omstandigheden. Daar worden we allemaal stil van.

Rien vraagt zich af wie de ZH12- en NOVA-nieuwsbrief ontvangt en leest, omdat hier relevante informatie in staat.
Anthoni merkt op dat je op NOVA.videofilmers.nl kan inloggen en via ‘mijnnova’ je eigen profiel kan aanpassen en daar ook kan aangeven of je de nieuwsbrief wel of niet wilt ontvangen.

Ton Sala is jarig geweest en biedt een drankje aan, wat natuurlijk met applaus wordt begroet.

Ten aanzien van de cursus “Films monteren” vertelt Rien dat het aantal aanmeldingen na de publicatie in diverse kranten is gestegen naar het verrassende aantal van VIJFENTWINTIG!!  Een groot succes en de inspanningen van de werkgroep worden beloond!

Martin Zwaard heeft de film “Argentinië en Chili 2017” meegebracht en wil graag uitgebreid commentaar en verbeterpunten horen.
Na twintig minuten is duidelijk dat Martin veel heeft geleerd, dit is zijn beste vakantiefilm tot nu toe. Er is aandacht besteedt aan details, bijvoorbeeld de voeten van de Tango-danseres. En mooie close-ups van dieren en bloemen. Met goede kadrering van vergezichten met bloemen of takken op de voorgrond.
Maar dit betekent niet dat er niets te verbeteren valt. De film wordt ervaren als rommelig omdat er onnodige shots inzitten, hiervan worden diverse voorbeelden genoemd.
Ook wordt er veel informatie gegeven in de voice-over. Ondanks dat dit vaak goede informatie is, wordt er soms toch verlangt naar een moment van rust. Ook zijn verbeteringen mogelijk in de geluidsovergangen tussen de shots.
Wel is er goed gebruik gemaakt van live geluid en is er passende muziek gekozen.
Ondanks dat Martin zijn best heeft gedaan zich te beperken in beelden en zelf denkt dat het onmogelijk is de film zo te monteren dat hij twaalf minuten wordt, denken de leden dat het wel kan. Maar we kennen allemaal het grote probleem dat we alle herinneringen van onze vakantie in de film onder willen brengen.
Na nog wat specifieke adviezen zijn we benieuwd of Martin ermee aan de slag gaat.

Guus Mansveld heeft een YouTube filmpje meegebracht waarin wordt uitgelegd hoe een microfoon die hinderlijk in beeld is, onzichtbaar kan worden gemaakt. In dit voorbeeld wordt de microfoon eruit gehaald in het montageprogramma Final Cut Pro, maar het kan net zo goed in Adobe Premiere, Pinnacle, Magix of Edius. Voor elk programma zijn instructiefilmpjes op YouTube te vinden.

Na de pauze gaan we met Green Screen werken en kijken we eerst naar een voorbeeld filmpje van Henk van de Meeberg, om wat ideeën op te doen. Vervolgens wordt het Green Screen opgebouwd, zodat we kunnen experimenteren.
Ondertussen vertelt Tom van der Hof dat hij LED- panelen heeft gekocht. De panelen van 60 bij 60 centimeter zijn op een statief gemonteerd en geven heel veel licht, terwijl het maar 48 Watt is en dus niet heet wordt. Na de uitleg gaan we wat proefopnamen maken. En dan blijkt dat er door het gebruik van deze LED-panelen totaal geen schaduw ontstaat. Hiervan wordt iedereen enthousiast. Gonny verkleedt zich en komt onherkenbaar en bewapend met een verrekijker het toneel op en er worden diverse opnames gemaakt. Deze worden direct ingelezen in de laptop van Gonny en ze geeft een demonstratie hoe zij dit kan toepassen in haar film. De montage doet ze in Adobe Premiere en hoe ze het moest doen heeft ze geleerd door een YouTube filmpje te bestuderen.

Al met al een gezellige en heel leerzame avond.

Anthoni Buitelaar.