Verslag clubavond 9 januari 2018

Op de eerste clubavond van 2018 zijn er aardig wat leden niet aanwezig.

Henk van de Meeberg ligt met griep en zo zijn er nog een paar zieken en uiteraard ook wat vakantiegangers. Maar er zijn ook twee nieuwe leden die uit de cursus zijn overgebleven. Dat zijn Hans van Overbeek en Cor Huisman. Dus die worden hartelijk welkom geheten door Henk Boose die de avond leidt. En zo beginnen zo'n 14 man/vrouw aan de avond nadat uiteraard de nodige nieuwjaarswensen zijn uitgewisseld.

Bij de rondvraag kondigt Guus aan dat hij inmiddels 83 is geworden en dus hebben we straks een rondje tegoed.

Dan beginnen we aan de vertoning van films die zullen meedoen op de clubwedstrijd.
Eerst Loes Schopman met de film 'Het einde van een tijdperk'. Dit gaat over de verkoop van hun camper na een dikke 20 jaar. We zien eerst beelden van hun caravan die de voorganger van de camper was.
In beeld vertellen ze over hun passie die nu een beetje voorbij is. We zien fotoboeken en we zien vooral veel foto's van de mooie locaties die ze bezocht hebben. Hadden ze alles van tevoren geweten dan hadden ze waarschijnlijk meer beelden gemaakt van het fraaie vervoermiddel zelf, maar je weet dan nog niet dat je er ooit een film over wilt maken.
Toch is Loes er in geslaagd om er een aardig filmpje van te maken en zal ze nog kijken wat ze met het commentaar gaat doen. Onder andere het 'opzeggen van tekst door echtgenoot Jack' had Loes zelf ook graag anders gezien. Maar ja we hebben nu eenmaal niet allemaal zo'n natuurtalent als Loes.

Dan krijgen we het filmpje 'De Stijl' van Gonny van den Nouwelant, die samen met een vriendin een bezoek heeft gebracht aan het Stedelijk museum in Den Haag met een tentoonstelling over Mondriaan.De beelden hadden we al eens gezien in verband met de beginnerscursus.
Het zit leuk in elkaar met passende Boogie-Woogy muziek eronder, de muziek waar Mondriaan gek op was. Ze krijgt het advies om de boom met hangende ogen weg te laten omdat dat wel leuk is, maar niets met Mondriaan te maken heeft.

Dan volgt weer een filmpje van Gonny over haar kleinzoon die een 'metamorfose' ondergaat in een krokodil.
Eerst zien we de 'lange' versie (ca. 4 minuten) en later een ingekorte versie van ongeveer 2 minuten. Wat opvalt is dat we bij de tweede versie eigenlijk nauwelijks iets missen, wat aantoont dat de film zonder aan kracht in te boeten gewoon ingekort kan worden.
Maarten vraagt zich nog af of de melancholische muziek een bewuste keuze is maar dat is niet het geval. Gonny heeft naar eigen zeggen altijd moeite met passende muziek en vond deze muziek er wel aardig bij passen. Tom biedt aan Gonny wat 'kindermuziek' te doen toekomen waaruit ze mogelijk een andere keuze kan maken.

Dan zien we twee filmpjes van Cor Huisman. Een opdrachtfilmpje van het bezoek aan een tuincentrum waar het op dat moment volop Kerst is. Er wordt een mooie kerstbal in een tas meegenomen die thuis bij het naar binnen stappen tegen de muur kapot slaat. Best een leuk ideetje en vooral voor een eerste filmpje alleszins de moeite van het bekijken waard. De film kan (zoals ook nog vaak bij gevorderden) wel wat korter.
Dan volgt een filmpje over kinderboerderij 'Hollywood' in Vlaardingen. De dieren zijn mooi in beeld gebracht en aan het eind is een bord te zien waarop aanbiedingen van de verkoop van vlees te zien zijn. Het is niet bij iedereen duidelijk dat dit op de boerderij hangt maar volgens Cor is dat zo. Dus wordt hem het advies gegeven om dat duidelijker in beeld te brengen want dat maakt er een vermakelijk slot aan.

Voor de pauze wordt gesproken over het idee van een feuilleton of estafettefilm.
De bedoeling hiervan is dat er steeds twee leden een vervolg breien (van maximaal 2 minuten) aan een eerdere opname. Gonny had een postbode gefilmd die honderden elastieken aan z'n stuur had. Zo is ze op het idee gekomen om in elk vervolg een elastiek te laten voorkomen en een woord wat willekeurig door leden ter plekke op papier is gezet.
Wim Rieke zal samen met Gonny aftrappen en het gekozen woord dat getrokken wordt is 'Koe'. Bij nader inzien nog niet zo simpel, een koe met een elastiek!

Na het drankje van Guus in de pauze, kijken we naar een ingekorte versie van de film van Martin Zwaard over Argentinië. 37 minuten zijn ingekort naar 20 minuten en nog is de film volgens velen te lang. Alle dubbele opnames kunnen eruit en zo zijn er nog de nodige op- en aanmerkingen.

Tenslotte krijgen we de film 'Natuur van boven' van Ton Sala. Hij heeft met z'n drone vier locaties gefilmd en daar titels tussen gezet. Geadviseerd wordt de volgorde te veranderen en de tussentitels weg te laten. Dus Ton gaat aan de slag.

Zo is het ondanks een afgeslankte programma, zoals Henk Boose het noemde, toch nog ruim over elven geworden en kan Cees straks de tent afsluiten.

Wim Rieke