Verslagen clubavonden 2019

Verslag clubavond 8 januari 2019

Mededelingen en rondvraag.

  • Nederland gaat dit jaar de Unica organiseren. Hiervoor moet nog een groot geldbedrag gevonden worden.
  • De film ‘Briefgeheim’ van de WAMA-groep zal daar ook draaien. Er moet nog een goede Engelstalige titel gevonden worden.
  • Besloten is dat vanaf nu de NOVA manifestatie altijd in Zeist zal plaats vinden.
  • Guus Mansveld vertelt dat hij onlangs 84 jaar is geworden en daarom een drankje voor in de pauze beloofd.
  • Het is de laatste dag om de wedstrijdfilm voor de OOGST 2018 aan te melden.


Filmvertoningen


‘Taranaki’ van Loes Schopman.

Het achtergrondgeluid verspringt soms. Er zijn mooie beelden, maar de titel dekt niet helemaal de inhoud. In het begin worden een aantal beelden herhaald die mogelijk weggelaten kunnen worden.

‘Cuba’ van Jan Houtman.
Omdat de film kennelijk op een ander formaat is geëxporteerd, ontstaan er soms blokachtige over het getoonde.

‘De Ballonvaart’ van Gerard Massalt.
De persoonlijke ervaring ontbreekt in deze film en daardoor is het geheel afstandelijk en zonder emoties.

Pauze

‘De laatste oogst’ van Henk van de Meeberg.
Een film over een persoon die wiet gebruikt.
Het verhaal eindigt met een slechte boodschap: het is afgelopen met de hennep.

‘De laatste grens’ van Henk van de Meeberg.
Over ouders die de zee in lopen en het kind dat achterblijft.


Verslag clubavond 22 januari 2019

Rien opent de avond en concludeert dat er veertien leden aanwezig zijn.
Afmeldingen zijn er van Jan Houtman, Anthoni Buitelaar, Maarten Walters en Arnold Koper.
Onder de paraplu van ZH’12 wordt er weer een themafilmgebeuren georganiseerd waarbij Dirk de Cocq het voortouw neemt.
Henk Boose merkt op dat de Oogstfilms allemaal op tijd zijn aangemeld. Er zijn twaalf aanmeldingen en de exacte projectietijd zal op korte termijn bekend worden gemaakt. Hij zal in samenwerking met Loes Schopman het programma in elkaar gaan draaien.
Henk van de Meeberg meldt dat er zich weer een koor heeft gemeld met het verzoek hun concert op te nemen. Gezien de reacties zal het koor in e.e.a. zelf moeten voorzien.

Vervolgens meldt Henk M. dat er een vacature is voor een bestuursfunctie. Wie daarvoor interesse heeft dat bij hem kenbaar maken.
Tot slot meldt hij dat Steffi Modla meerdere clubavonden afwezig zal zijn omdat zij met haar man die ziek is de tijd die zij samen kunnen zijn, willen uitbuiten.
Wim Rieke meldt dat Jan Houtman voor zijn opdrachtgever met vrouw Ellen nog wel een tijdje op IJsland zal bivakkeren. Wim Rieke gaat met partner voor familiebezoek nog een tijdje naar Australië en zal de komende clubavonden ook afwezig zijn.
Guus Mansveld heeft zijn Oogstfilm ook klaar gekregen en heeft een voice-over gemaakt met behulp van het Kurt Weil 3000 programma. We gaan vanavond het resultaat zien en beluisteren.
Gerard Massalt heeft nog steeds zijn oude computer in de aanbieding. Er blijken echter geen gegadigden te zijn.

Rien vervolgt het programma met de mededeling dat de ledenlijst een grondige update zal ondergaan. Hij heeft hiervoor formulieren opgesteld die tevens dienen als hoofddoel voor het AVG gebeuren. Deze worden vanavond uitgedeeld.
Vervolgens komt het nut van de rubriek ‘Leden stellen zich voor’ op de website aan de orde. Het nut hiervan wordt niet in twijfel getrokken en ook dit item zal ge-updated worden.

Grenzeloos
Het volgende programma-onderdeel is het themafestival ‘Grenzeloos’. Een item met een breed veld dat bij onze leden zeker weerklank moet kunnen vinden. We worden in drie groepen ingedeeld om over dit thema te gaan brainstormen. De groepjes bestonden uit:
1. Loes Schopman, Albert Snijder, Martin Zwaard en Henk van de Meeberg.
2. Gonny van den Nouwelant, Wim Rieke, Hans van Overdijk en Henk Boose.
3. Guus Mansveld, Gerard Massalt, Cor Huisman en Tom van der Hoff.

Afgaand op de geluiden kon je concluderen dat er veel hersenwerk werd gedaan en dat bleek onder andere uit de volgende ter tafel gebrachte conclusies.
De groep van Cor Houtman dacht aan een oude man en op je oude dag plezier maken.
Loes Schopman haar groep zag een oude vrouw die naar boven wil, een verhaal met een clou, volgens Loes
Gonny van den Nouwelant bedacht met haar groep om het te zoeken in de kunstsfeer met het voltooien van een schilderij.
Wim Rieke heeft een compleet verhaal waarbij hij voor de Zwitserse grens staand, met zijn camper te zwaar werd bevonden. Wim had teveel passagiers bij zich en moest terug. Ook de Brexit kwam bij Wim ter sprake.

Henk van de Meeberg bracht de grenzeloosheid van afstandbedieningen ter sprake. Je kan alles er mee aan- en uitzetten. Als je dan met je afstandbediening ook je vrouw kunt manipuleren (wegtoveren), dan is dat echt een grenzeloos apparaat. Nagenoeg alle aanwezigen konden zich hierin vinden.
Henk Boose bracht zijn ervaring met het 112 nummer ter tafel. Hij toetste dit nummer per ongeluk in op zijn telefoon en verbrak meteen de verbinding. Een kwartier later stonden er twee politiemensen voor de deur, die heel veel Henk bleken te weten zoals naam en geboortedatum. Nadat zij even binnen hadden gekeken of er geen lijken lagen vertrokken de twee dienders weer.

Oosterse sferen
Dan wordt gekeken naar de film van Guus, ‘18 december in de souq van Daho’. Guus is inmiddels de stress van het werken met het Kurt Weil programma (hij of zijn Chris hoefden de voice-over nu niet zelf te doen) weer boven en doet mee aan de Oogst waarbij het oordeel van de jury niet zijn voornaamste doelstelling is om mee te doen aan de Oogst. Met het Kurt Weil programma wordt al tikkend op je keyboard van je computer een voice-overstem gecreëerd die bewondering afroept, maar wel elke emotie mist en daardoor vrij vlak overkomt. De beelden roepen bewondering op, mede omdat deze beelden zonder problemen opgenomen kunnen worden in Qatar.

Groen of blauw?
Na de pauze kijken we naar een demofilmpje van Henk van de Meeberg waaruit weer blijkt wat je met blauw- en greenscreen al niet kunt doen. Daarna wordt ons eigen greenscreenscherm uitgerold en Henk geeft een verbluffende demonstratie wat met greenscreen allemaal niet mogelijk is. Camera’s komen tevoorschijn en Hans van Overdijk grijpt de gelegenheid aan om dat ene shot dat hij nog nodig heeft om zijn nieuwste productie af te ronden, op te nemen. In jack met capuchon weggedoken en het geheeld completerend met een mombakkes, tovert een heel andere Hans op het scherm. Na de verschillende takes vindt Hans de opname geslaagd, de anderen het allemaal genoeg, ruimen op en sluit Rien een succesvolle avond af.


12 februari 2019 - OOGST 2018
Filmclub Maasluis behaalt 4 nominaties tijdens de “OOGST 2018”

Bij de jaarlijkse filmwedstrijd van Filmclub Maassluis behaalden maar liefst vier van de twaalf films een nominatie. Daarmee stuurt de jury deze films

Jury Droomprins

door naar het Regiofestival, waar zij meedingen naar een landelijke nominatie. Maar dan mogen zij wel eerst de strijd aangaan met de ingezonden films van de tien andere regioclubs.


"De laatste oogst” van Henk van de Meeberg behaalde de eerste prijs en mocht de bijbehorende wisseltrofee in ontvangst nemen. De filmgroep “Zeven” (zie foto) mocht de 2e prijs in ontvangst nemen voor hun film “De droomprins”. Met “De woede van water” behaalde Henk ook de derde plaats.
De 4e nominatie was voor de reisfilm “Cuba”, gemaakt door Jan Houtman. Deze film zal de club vertegenwoordigen op het Zuid-Hollandse Vakantiefilm festival 2019.

Verder ontving Gonny van den Nouwelant met haar film “Avondwacht” de zaalprijs.
Omdat Maassluis een belangrijk thema vormt in zijn film “Maassluis in beweging”, mag Cor Huisman de Snoeck-bokaal een jaar in bewaring houden. Tot slot ontving Gerard Massalt als beste nieuwkomer een cadeaubon voor zijn film “Ballonvaart”.

Heb je deze avond niet kunnen bijwonen, kijk dan eens op onze website www.filmclubmaassluis.nl of stuur een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Of nog beter, kom geheel vrijblijvend langs op de 2e of 4e dinsdagavond, en ervaar zelf hoe wij een clubavond invullen.
Bijna iedereen heeft een telefoon of zelfs een camera, en daar kun je meer van maken dan een los filmfragment. Bij Filmclub Maassluis wordt je zeker op weg geholpen om die losse flarden tot een “echte” film te maken.

 

Uitslag Oogst 2018

jury
titel maker punten nominaties (club)prijs
klassering
1 De laatste oogst Henk van de Meeberg 219 ja 1e plaats
2 De droomprins werkgroep "Zeven" 213 ja 2e plaats
3 De woede van water Henk van de Meeberg 210 ja 3e plaats
4 Cuba Jan Houtman 210 ja vakantie-Lerch
5 Avondwacht Gonny van den Nouwelant 205 zaalprijs
6 Tracy Arm Fjord en Juneau Anthoni Buitelaar 203
7 Taranaki Loes Schopman 200
8 De souq van Doha Guus Mansveld 197
9 Zo Dichtbij Anthoni Buitelaar 193
10 Maassluis in beweging Cor Huisman 185 Maassluis-Snoeck
11 Ballonvaart Gerard Massalt 183 beste nieuwkomer
12 Dragrace Cor Huisman 182

26 februari 2019 - Jaarvergadering (zie verslag)

Verslag clubavond 12 maart 2019

Henk van de Meeberg opent de avond met een woord van dank aan de leden die hun belangstelling hebben getoond bij het afscheid van Henk Boose. Een groot deel van de leden was daarbij aanwezig. Dat heeft Sari, de vrouw van Henk, goed gedaan.

Op de clubavond waren 15 leden aanwezig. De afwezige leden hadden daarvoor, elk op hun manier, een goede reden. Steffi heeft het druk met de verzorging van haar man, Albert was met kennisgeving afwezig en Martin, Wim en Loes waren met vakantie.

Veranderingen
Henk bracht een aantal zaken ter bespreking naar voren. Daaronder waren de vacature die door het overlijden van Henk Boose in het bestuur is ontstaan. André van der Hout heeft te kennen gegeven die vacature te willen invullen.
Voor de programmacommissie heeft Cor Huisman zich aangemeld. Rien blijft nog even lid van de programmacommissie.
Rien wordt ook verantwoordelijk voor het bijhouden van de website en de contacten met die provider, en Vimeo. Guus Mansveld gaat met hem meedraaien om kennis op te doen van het omgaan met onze website.

Plus of niet
Henk vroeg ook om reacties op zijn voorstel voor het instellen van een ‘Plus-categorie’. Het doel van dit verzoek was verbetering en doorstroming van toekomstige prijswinnende films. Na enige discussie is besloten om geen ‘Plus-categorie’ in te stellen.

Leren van ……
Henk vroeg vervolgens aandacht voor het voorstel om de komende clubavonden te gaan invullen met een specifiek programma met filmtrainingen. Dat betreft o.a. de trainingsstap ‘Beeldexpressie en cameravoering’. Alle aanwezige leden hebben toegezegd die trainingen te willen volgen. Henk nodigde de leden uit om de twee komende clubavonden hun camera, pen en papier, naar de club mee te brengen met de boodschap dat de genoemde trainingen de gehele clubavonden gaat vullen.

En verder
Rien verzocht de leden na te denken over een bijdrage aan één van de komende clubavonden. Bijvoorbeeld na de zomervakantie. Die bijdrage zal moeten gaan over het gebruik van muziek bij films.
Vervolgens was er het voorstel om een hele avond te gaan vullen met films van Henk Boose. Het is de bedoeling om zijn vrouw Sari daarbij uit te nodigen.
Voor de invulling van een nieuwe fietsrally waren er nog geen concrete plannen.                    

“De Buffel”
Daarna is, op verzoek van Cor Huisman, de film ‘De terugkeer van Ramschip de buffel’ van Jan Houtman vertoond. Uitgebreid is er vervolgens ingegaan op de moeilijkheidsfactor van dergelijke producties en de vele cameralieden die bij de totstandkoming van deze film nodig waren. Hulde was er voor het eindresultaat.

Tracy Arm Fjord en Juneau
Daarna was er aandacht voor een film van Anthoni Buitelaar, die op zijn verzoek werd vertoond en besproken. De meeste reacties waren positief voor wat betreft de kwaliteit van zijn beelden en de rustige montage. De tekst en het stemgeluid kwamen minder goed uit de verf. De film bracht een discussie op gang die ging over het verschil in - en de gevolgen van - objectieve en subjectieve cameravoering, shot en tegenshot, en over het schrijven en inspreken van een voice-over bij film. Die discussie bracht een aantal leden in verwarring. Niet iedereen denkt daar gelijk over.

Aan deze onderwerpen zal tijdens komende filmtrainingen dan ook aandacht worden gegeven.

Intro van Arnold

Daarna ging alle aandacht uit naar de films die waren gemaakt door Arnold Koper. Arnold is nog niet zo lang lid van Filmclub Maassluis, maar heeft zijn sporen elders al lang verdient. Dat kwam goed tot uiting in de films die hij liet zien.
Als eerste was dat een mooie natuurfilm "Als de blaadjes gaan vallen" die op rustige wijze aandacht voor de natuur vroeg. Enige kritiek was er op de manier van filmen van Arnold. Een manier die de mogelijke betrokkenheid van de kijker leek te verminderen.
Daarna zien we van hem "Vergeten en verdwenen beroepen". Een clubopdracht om met YouTube beelden een film te maken. Arnold koos voor foto's met daarbij ludieke teksten, waarbij die oude beelden als een parodie met de tegenwoordige tijd werden vergeleken.
De derde film “Westerbork” van Arnold sloeg in als een bom. Die film was een combinatie van ‘Found Footage’ en zelfgemaakte beelden. Op indringende wijze had hij daarmee een film gemaakt die veel emoties losmaakte en ervoor zorgde dat de toeschouwers muisstil waren en dat ook bleven. Pas na enige tijd kwamen de gesprekken weer op gang en werd er gesproken over het hoe en waarom van het overbrengen van gevoelens in een film.
Als afsluiting kreeg Arnold complimenten voor zijn filmische aanpak en geluidsverzorging.

Tot slot kwam de voorbereiding van “Grenzeloos” nog even ter sprake. Hans van Overbeek heeft z’n film 26 maart klaar, die dan in première gaat op de clubavond. De andere groepen zijn door organisatorische oorzaken (en vakanties) niet verder gekomen.

Aan de bar bleef er nog genoeg over om na te praten en Cees zorgde, zoals gewoonlijk, voor een luisterend oor en een drankje.

Clubavond 26 maart en 9 april

Deze twee avonden stonden geheel in het teken van "Beeldexpressie". Het zou teveel omvattend zijn om hier alles tot in detail te verwoorden. Met veel verve probeert Henk van de Meeberg ons anders te leren kijken.

En dat alles met de bedoeling om niet aleen mooie opnamen te maken, maar terwijl je opneemt te bedenken welke beelden je nodig hebt bij de montage. Immers als je bij het monteren bepaalde beelden mist, dan kun je die er niet (even) bij maken.


Beeldexpressie

  • Expressie in film heeft in veel gevallen te maken met de camera-regie en cameravoering.
  • Cameraregie geeft sturing aan de cameravoering. Cameraregie is het bedienen van de camera en bepaalt de impact van de cameravoering op het geheel van een film.
  • Bij cameravoering zijn de volgende zaken van belang: Kader, Beweging, Standpunt. Deze bepalen voor een belangrijk deel de emotie.
  • De volgende zaken versterken de emotie: Spel, Montage, Decoupage, Actie, Informatie.


Hoe was 't ook alweer?  Doelstelling van film:

  • Overdragen van gedachten, ideeën en gevoelens.
  • Als “gereedschap” hanteert de filmer hiervoor allerlei expressiemiddelen.
  • Deze vormen de filmtaal

Het ultieme doel van de filmmaker:

  • Mensen te boeien, te ontroeren, te amuseren en te informeren.
  • Boeien staat voorop. Want als een film niet boeit kan hij ook nauwelijks ontroeren, amuseren en informeren.
  • In een goede film is, naast het boeien, ook nog sprake van andere elementen.

    boeien en ontroeren              -> dramatische speelfilm, docudrama

    boeien en amuseren              -> animatiefilm, humoristische speelfilm

    boeien en informeren            -> documentaire, rapportage, reisfilm, instructiefilm

    Aan die voorwaarden voldaan!  
    Is het dan een goede film?

    Nee dat hoeft niet, er hoort nog één voorwaarde aan toegevoegd te worden nl; het boeien, ontroeren, amuseren en informeren moet overwegend het gevolg zijn van het aanwenden van filmspecifieke expressiemiddelen.


    Voorbeeld: Iemand vertelt een boeiend verhaal.
                 Vanuit één camerastandpunt opgenomen.
                 De kijker raakt geboeid, maar niet door het medium film.
    De filmbeelden hebben niets aan het verhaal toegevoegd! Het is slechts een registratie.
    De ontroering wordt door de expressiemiddelen van de taal opgeroepen, filmspecifieke expressiemiddelen zijn niet toegepast.
    Boeien door filmspecifieke expressiemiddelen
    Eenvoudig voorbeeld:
    • Opening met verteller, die de aanzet geeft voor het verhaal.
    • Flashback die het verhaal overneemt in beelden en dit verder ook weer in beelden uitwerkt.
    • Aan het einde komt verteller weer in beeld en spreekt de slotzin van het verhaal uit.

Als de film nog steeds boeit en ontroert, voldoet deze aan de voorwaarde dat de gevoelens
welke in overwegende mate opgeroepen zijn door de aanwending van filmspecifieke expressiemiddelen.

Expressiemiddelen van de filmer.

  • Film is primair een visueel middel.
  • Middelen die de volgorde, de samenhang en zeggingskracht van filmbeelden bepalen, noemen we filmspecifieke expressiemiddelen.
    Resumerend:
    Het doel van een film is de toeschouwer te boeien, ontroeren, amuseren en/of te informeren.
    Dit kan het best worden gerealiseerd door aanwending van filmspecifieke expressiemiddelen en ‘sprekende shots’.
    Sprekende shots:
    Objectief shot   (Laat iets zien)
    Het begrip verklapt al een klein beetje de betekenis. Een ander woord voor objectief is afstandelijk of onpartijdig. Het beeld kiest bewust geen kant van het verhaal. Deze cameravoering heeft ogenschijnlijk geen directe invloed op de kijker. Het beeld is neutraal.
    Subjectief shot (Laat iets zien en beleven)  
    Dit fenomeen is je vast bekend, je ziet het verhaal door de ogen van de (hoofdrol)speler. Jij als kijker waant je in de handeling van een bepaald personage of ding.
    Narratief shot  (Laat iets zien, beleven en meedoen)  
    De camera doet dienst als verteller. De camera neemt actief deel aan de handeling. Deze beweegt bijvoorbeeld mee met het personage, dier of ding.

Noem film-specifieke expressiemiddelen

  • Cameravoering   (Objectief – Subjectief – Naratief)
  • Vormgeving        (Boeiend begin – Onderhoudend middenstuk – Verrassend einde)         
  • Structuur           (Mono - Paral – Luik - FlashB – Lin – N-Lin - H+Pr=O - HGH)   
  • Montage
  • Timing/ritme
  • Kleur/licht
  • ?
  • ?
  • ?

HGH = Het Geheim van Hollywood = H (K2 > K1) + Pr = P5

We gaan een opdracht uitvoeren, in groepjes van drie personen. Maak in onderling overleg de onderstaande shots, van één en dezelfde persoon(en) of ding(en):

  • Objectief shot
  • Subjectief shot
  • Naratief shot
  • ODS shot (Over De Schouder)
  • Shot - Tegenshot
  • Een shot dichtbij de emotielijn
  • Een shot ver van de emotielijn

Clubavond 23 april 2019

Rien begint de avond allereerst met een oproep vanuit de programma commissie.
Op 28 mei willen we de (buffet) avond met de partners een extra (filmisch) tintje geven. Het buffet wordt door de leden geregeld, maar wie wil het programma er omheen organiseren?
Voor de fietstocht heeft zich nog geen organisator gemeld, waarmee we moeten constateren dat dit programma onderdeel van de agenda wordt geschrapt.

Arnold zit in Rijswijk om daar ook een presentatie te doen, en Ton Sala en Gerard hebben zich afgemeld.

Hoe maak je teksten voor een Voice-Over
Na de rondvraag begint Loes Schopman met haar presentatie over de tekst van een Voice-Over. Dat begint al goed, als zij aangeeft dat ze ons niet gaat vertellen hoe je dat moet doen! Zij gaat zonder een plan op vakantie. Ook al lees je jezelf een beetje in, je weet vaak niet wat je ter plekke te wachten staat.
Je kunt een hele vakantie als film maken, maar of dat nu zo boeiend is voor de kijker moet je jezelf wel afvragen. Achteraf gaat zij de vakantiebeelden bekijken, en haalt daar een gedeelte uit over een specifiek onderwerp.

En hoe doet zij dat? Als voorbeeld neemt zij een Aziatische oude vrouw in een Japans Feng Shui park (midden in een US-stad). Zij raakte geboeid door de bewegingen van de vrouw en de omgeving, en gebruikte die als motief in haar film. Dat betekent wel dat je jezelf moet verdiepen in, wat betekent dat eigenlijk en welke beelden passen daar wel (en niet) bij. Na het bekijken van haar filmfragment komen er wel wat vragen wat nu wel of geen Fung Shui was.

Een heel andere kijk geeft Loes in haar film "Semana Santa", waarin de goede week centraal staat. Eerder waren ze door dit stadje gereden en geboeid wat er allemaal te gebeuren stond. Helaas was daar geen tijd voor, dus ga je een jaar later gewoon nog een keer daarheen. Dat is de echte filmer.
Ze heeft zich ondertussen ingelezen en gebruikt een poëtische inleiding om de kijker meer te vertellen, over de goede week in aanloop naar Pasen. Wij Hollanders zijn nogal nuchter, maar hier wordt de religieuze kijk op die periode toch wel veel intensiever beleefd. En dan heb je die inleidende tekst nodig, anders begrijp je niets van de daarop volgende beelden.

Het is wel duidelijk dat Loes geen liefhebber is van het opsommen van geschiedenis boeken en -jaartallen. Dat gaat immers het ene oor in en het andere weer uit. Nee, zij ziet meer in het eruit lichten van details, en je daardoor laten inspireren voor de tekst.

Kurzweil 3000
Wat is dat nu weer zul je zeggen. Tom van der Hoff  ligt een tipje op van de sluier, want commentaar inspreken lijkt niet iedereen gegeven.
Een voice-over uitschrijven is een, maar dan moet die nog wel ingesproken worden. Van onszelf vinden we al gauw dat die stem niet geschikt is, maar wat dan? Een profi inhuren is een mogelijkheid, maar daar leg je dan wel iets voor neer.
Kurzweil heeft van oorsprong een andere oorsprong en doelgroep, maar voor ons heeft 't ook een bijkomend voordeel. Je typt de tekst in op een computer programma, of rechtstreeks of via een tekst-bestand, en de tekst wordt door Kurzweil a la TomTom omzet in een gesproken tekst.
Na het zien en beluisteren van zijn machinistenfilm, geeft Tom aan dat de uitspraak nog niet ideaal is, maar in de komende jaren zal dat steeds beter worden. Vooral de intonatie en sommige lettergrepen hebben af en toe een "hik" en klinken onnatuurlijk. Dat kun je proberen te omzeilen door een andere woordkeuze, en na wat uitproberen hoor je dan wel of niet een verbetering.

Technisch gezien krijg je een WAV- of een MP3-file uit de computer, en die leg je dan als een geluidspoor onder de beelden. Even knippen en de timing aanpassen en klaar. Guus heeft het toegepast in zijn Doha-film, en dat kostte wel wat gewenning.

We sluiten de avond dit keer bijtijds af, zodat we aan de bar bij Cees de ervaringen verder kunnen uitwisselen.


Clubavond 14 mei 2019

Voordat Henk van de Meeberg onze kennis gaat verrijken over Beeldexpressie deel-3, gaan we eerst kijken naar een (zeer) korte flash van Hans van Overbeek. Het experiment om van de Instagram 15 sec. te laten zien wat je hebt gedaan ...... bijzonder.

Henk dacht vanavond de interne cursus Beeldexpressie af te sluiten. Drie avonden van verdieping, waarbij het via de camera interesseren of ontroeren van toeschouwers centraal stond. In kleine werkgroepjes werden na de inleiding en vertoning van voorbeelden de onderdelen van films geanalyseerd. Zoals herhaling de toverkracht van reclame is is veelvuldig herkennen en doen de motor achter betere opnametechnieken. De cursusleiding was in handen van Henk van de Meeberg.


Maar gezien de enthousiaste inzet van de leden, wordt 27 augustus de expressie verder uitgebouwd.
Een mooiere start van het (winter)seizoen kunnen we onszelf niet wensen.


Clubavond 27 augustus 2019

Op de eerste clubbijeenkomst van het seizoen waren 14 van de 21 leden aanwezig. Arnold, Gerard en Maarten hebben zich afgemeld.
Wim en Jan zijn een paar avonden in september en/of oktober afwezig.

Er werd eerst uitvoerig stil gestaan bij het bezoek van enkele leden bij de Unicafilms in Zeist.


Cees is op vakantie tot eind september. Om de bar draaiend te houden meldt Guus zich aan voor 10 september, en Cor wil dat de 24e doen. In de pauze springt hij gelijk even bij "om het alvast te leren", top Cor.

14 September van 13-17 uur is er de Open Huis presentatie van de club. Daarbij wordt een filmprogramma gedraaid van ca. 45 minuten, afgewisselt met een korte demo over montage door Gonny en Hans. De projectie wordt door Rien en Henk verzorgd, waarbij Loes en Tom als reserve willen fungeren.

Daarna vervolgde Henk van de Meeberg het 3e onderdeel van de cursus die voor de vakantie begonnen was. Dit was het onderdeel “Beeldexpressie”.

Henk vertoonde diverse korte films waarover gediscusieerd werd en in groepjes hebben we overlegt wat we zagen en of we begrepen wat de inpact was van een bepaalde manier van filmen.

Aan het eind van de avond gaf Henk ons huiswerk mee om na te denken over een scenario waar de volgende zinsneden (met een willekeurige volgorde) in voor moeten komen:

  • “Het is gelukt”
  • “Mooi”
  • ”Vervoer is geregeld” en
  • “Kom, we gaan”

Over 2 weken worden we wel geacht iets te hebben bedacht!!


Clubavond 10 september 2019

Rien opent de avond, en heet in het bijzonder Han van der Erve welkom. Hij is lid van filmgroep Rijnmond, en komt een paar keer langs om mogelijk meer te gaan leren.
Enkele leden zijn met vakantie en hebben zich afgemeld. Daarmee missen ze wel een door de club aangeboden drankje, gezien de met Unica-goud bekroonde film “Briefgeheim”.

De rondvraag
Henk zoekt vrijwilligers die op 1, 15 of 29 september filmclub Phoenix gaan bezoeken in Brielle. Cor, Guus en Loes gaan zeker. Maarten en Tom laten dat nog weten.

Open Huis 14 september
A.s. zaterdag hebben we Open Huis van twee tot vijf. Dus wil je langskomen of nog beter, vertel het door aan vrienden en kennissen.
Maarten heeft voor de liefhebber enkele (professionele) filmprojectors, en ook Tom heeft een Technics cassetterecorder in de aanbieding, voor niets!
Anthoni heeft de 1-minute van de Unica bijgewoond. En hij was deels enthousiast omdat sommige inzendingen wel erg onder de maat waren. Maar bij een viertal films was hij erg verrast door de clou en/of de boodschap welke er in 1 minuut werd overgebracht. Hij verzoekt het bestuur om die films een keer naar de club te halen.
Op het podium liggen wat spullen, die Sari Boose heeft meegegeven, ook voor niks……

Henk was na de vorige avond tot de conclusie gekomen, dat er iets ontbrak bij de aanloop naar beeldexpressie. We moeten ons bewust blijven van het camera standpunt, en vooral wat dit teweeg brengt bij de kijker. Na enig aandringen gaat hij ons toch die “reminders” toesturen.

Beeldexpressie, vervolg
Vanuit de beeldexpressie opdracht hebben de groepjes een aanzet gegeven met een (kort) scenario, waarin minimaal de vier opgegeven zinnen verwerkt zullen zijn.
Loes begint als eerste, waarbij een trouwerij de leidraad vormt. Dat is in die groep door Wim iets verder uitgewerkt en die tekst leest Anthoni voor. De wending naar een op het laatst afgebroken trouwerij kan zeker tot een goede film leiden.

Cor heeft al flinke stappen gemaakt door een bijna volwaardig scenario, voorzien van emotionele aanwijzingen, waardoor er bij ons al een compleet beeld ontstaat. De bazige vrouw en haar minzame echtgenoot gaan het decor vormen voor een meubel aankoop, of niet!
Hij is zelfs al bezig geweest met een storybord. Een veelbelovend vooruitzicht voor een leuke film, al is de locatie nog wel lastig te vinden.

De groep van Gonny heeft een andere stap gemaakt door opnamen en een eerste montage. Nadat we die gezien hebben leest zij het verhaaltje ook voor. Het gemis van shot/tegenshot en een ander slot gaf stof tot nadenken.

Cor had al eerder een film voor het vervoer-thema gemaakt, en in “Waar gaat het heen ….” zien we het relaas van een koffie drinkend stel. De man vertrekt naar de dokter, tenminste daar lijkt het op. Het slot geeft daar ineens een heel andere wending aan. De sleutels bij de deur, en de wat trage fietsscenes geven wel enige discussie. Maar dat is aan de makers.

Voorbeelden
Na de pauze laat Henk ons twee voorbeelden zien, waarbij hij onze aandacht vraagt voor wat je zelf zeker niet zou doen, en wat in deze films wel is gebruikt.
De eerste een speelfilm met een eigenzinnige man, die alleen maar zijn eigen dingen doet en het huishouden en zijn vrouw (te) weinig aandacht geeft. De echtscheiding is toch een verrassing voor hem, maar hij zint op wraak om (naar later blijkt) het huis in handen te krijgen. Het spel van de acteurs draagt veel bij aan deze film, en daar moet je wel veel aandacht aan besteden. Anders zou het niets zijn geworden.

In de 2e film vormde een ervarings-monoloog de aanleiding, waarbij het geheel is geplaatst in een ander kader. De “live” interviews geven de NSB kinderen met hun verhalen een andere insteek. De ingevoegde zwart-wit beelden van de nasleep na WO-II roepen toch wel discussie op. Voegen die nog iets extra’s toe, of het tegendeel?

Met Cor en Guus achter de bar werden we vanavond voorzien van onze drankjes, waarvoor dank.


Verslag clubavond 24 september 2019

Door vakanties e.d. waren er deze avond 15 leden aanwezig.
Aanvankelijk zou de avond gevuld worden met de films van de bezoekende club Cine '67, maar helaas waren die door omstandigheden verhinderd.

Er waren vanavond wel films om te bespreken over het thema "vervoeren". De groepjes van Cor, Guus en Anthonie, en de groep van Rien, Gonny en Steffie over de 4 zinnetjes van het "huiswerk" dat Henk ons een maand geleden had opgegeven.
Daarnaast had ons nieuwe lid Han van de Erve ook een speelfilm over vervoer in al zijn vormen.

Er werd stevig gediscussieerd over alle films, waarbij van alles en suggesties werden meegegeven.

Na de pauze liet André wat van zijn werk zien en toonde ons een boek “Eeuwige vlam” waarmee hij samen met Wim ter Weele via crowdfunding genoeg kan ophalen om een film te maken.

Jos had ook een filmpje gemaakt. Met zijn telefoon had hij zijn dochter gefilmd toen zij voor het eerst met haar nieuwe motor op pad ging. Maar hij had zijn telefoon rechtop (staand) gehouden. waardoor er aan de zijkanten brede lege stukken in beeld verschenen. De aanwezigen misten het echte onderwerp, zijn dochter, omdat die onzichtbaar bleef met haar helm op.
De suggestie werd gedaan om die kale stukken in te vullen met foto's vanaf haar kleutertijd, met het idee "kleine meisjes worden groot". Dat zag Jos wel zitten en zou erover nadenken hoe hij dat kon verwezelijken.


Clubavond 8 oktober 2019

Rien opent de avond met een welkom, vooral ook aan ons nieuwe lid Han en Majid die een paar avonden komt kijken.

Rondvraag
Henk geeft aan dat het ZH12-themafestival op 26 oktober waarschijnlijk verplaatst wordt naar een later tijdstip. Hij is recent 77 geworden en zal ons in de pauze trakteren op een drankje.
Wie gaat er naar een festival in België?
Er is wat verwarring over de gastavonden bij Brielle en de LVSL. Hans sluit dit kort met Henk en Cor, en daarna met die clubs.
Han vertelt iets over zichzelf. Van december t/m januari kun je hem bezoeken in een warm land. De vorige keer kwam de Kunstroute 2020 ter sprake met “Vrijheid” en hij wil weten hoe je een filmgroep kunt samenstellen, bij deze.
Tom heeft een workshop gevolgd bij André en is vol lof over hem en wat hij allemaal geleerd heeft. André komt net binnen en geeft aan dat er nog plek is bij de volgende workshops.

Kerst
Wim is gevraagd om zijn medewerking te verlenen aan de Kerstavond. Daarvoor vraagt hij allen om een film over dat thema te maken, maximaal 2 minuten.


Met vervoeren

Vorige keer zijn er al wat films besproken. Han heeft een herziene “Geraakt”-versie en na het bekijken breekt de discussie los. Zeker omdat de film met nagenoeg dezelfde lengte nu veel trager over lijkt te komen. André legt de vinger op de zere plek, door de indeling in episoden met het korte tekstblok, begrijp je al snel wat er zich af gaat spelen. Kortom, nu kun je volstaan met minder handelingen omdat we alles nu sneller door hebben.

Vervolgens heeft Jan zijn avonturen in IJsland vastgelegd. Hij was daar naartoe gegaan om het transport van een gestrand vrachtschip naar de sloop te begeleiden. En zoals een scheepsliefhebber betaamd, heeft hij die handeling hel goed in beeld gebracht. Zelfs een leek begrijpt wat er allemaal moet gebeuren. Een persoonlijke ervaring en/of een gemis aan spanning van zo’n operatie zou de film een stuk beter kunnen maken.
Na deze “vervoer”film had Jan nog veel tijd over om IJsland eens anders te verfilmen dan de doorsnee toerist. Zij zaten daar maanden in de winterperiode en namen de tijd om ook minder bekende plaatsen te bezoeken. Ellen had het commentaar en de rode draad ter hand genomen, en o zitten we 20 minuten geboeid te kijken naar hun belevenissen in dit land met haar veelzijdige natuur.

Nu Cees nog even verstek moet laten gaan voor de bar, worden we In de pauze gelaafd door Cor, die met zichtbaar plezier Henk z’n verjaardag-rekening vult. En dat komt vooral omdat bijna alle leden vanavond present zijn.


Vormgeving, geloofwaardig en meer …

Met twee regionale films probeert Henk ons warm te maken voor een andere manier van de werkelijkheid. Als je maar één historische foto tot je beschikking hebt, hoe maak je daar dan een (andere) film van? Na het aanschouwen van een surrealistisch tafereel met spirituele ervaringen en verhalen over geest verschijningen in “ghostbuster”stijl, twijfelen we toch wel aan de echtheid van dit alles. De druk kwebbelende jongedame maakt het ook niet geloofwaardiger, ja zelfs voor velen onrustig. Of je dit zelf ook zou doen, als je maar beperkt basis materiaal ter beschikking hebt en er dus 90% bij gaat verzinnen. Velen zouden daar toch over twijfelen.

De tweede Engelstalige film maakte het er niet makkelijker op. Een jonge onrustige vrouw in een rommelige ruimte met verhuis attributen, die zich ongewild focust op een zichzelf verplaatsende vlek op de wand. In verloop van tijd zich eerst stuurloos verplaatsend, maar op een bepaald moment weet de vrouw die plek te besturen. Totdat die ineens wegblijft, terwijl er dan een zelfverzekerde vrouw in een opgeruimd huis staat.
Een paar kijkers zijn tomeloos verrast door dit film-idee, al roept dat bij anderen toch veel vraagtekens op. André benoemt dat met “waar kijk ik nu naar, een vrouw in allerlei grimassen ….”.


Stillevend

In tegenstelling met de vorige films lijkt hier een fysiek 2e verhaallijn te ontbreken. Prachtige met zorg gemaakte beelden, waar duidelijk is nagedacht over belichting, scherpstelling en kadrering. Dit zou in een eigen tuin gefilmd kunnen zijn, maar je moet daar wel veel geduld voor uitoefenen. En zeker omdat de beelden deels stillevens uitademen, maar tegelijk een enkel teken van leven bevatten, zoals een rimpeling van een in het water vallende druppel.

Henk probeert ons met deze films anders om te gaan met filmen. Registreren kan wel mooi zijn, maar of dat een kijker (lang) kan boeien. Het plaatsen van een onderwerp in een ander kader is daar een middel voor.


Na dit alles is er genoeg stof om de avond aan de bar bij Rien en Cor te besluiten.


Verslag clubavond 12 november 2019

Welkom op de clubavond.
Hans heeft zich afgemeld, Anthoni en Gerard zijn op vakantie. Jan zit ergens in het Noorden op een schip, maar komt misschien nog met een privéjet naar de club…..

Wim vraagt in de rondvraag nog aandacht voor de te maken Kerstfilmpjes. Voor de Oogst heeft Loes inschrijfformulieren bij zich, en let op de sluitingstermijn (20 december).
Henk is op bezoek geweest bij Cees, en vertelt hoe het met hem gaat. We laten een kaart rondgaan die we als groet bij de bloemen bij hem gaan bezorgen.
Cor is bereid gevonden om de bar te gaan verzorgen. En als dat nodig is, dan assisteert een van ons.

Gonny heeft krantjes bemachtigd van het SuikerFilm festival in Schiedam. Van 14-17 november kun je daar naar meer dan honderd films kijken, en nog gratis ook.
Er worden halogeenlampen (gratis) aangeboden via een email aan Rien. Dus heb je belangstelling, neem dan snel contact op met hem voor de adres gegevens.


Tot nu toe werden films van leden aangemeld bij Rien. Nu hij geen deel meer uitmaakt van de programma commissie is dat verwarrend. Daarom kun je vanaf heden jouw film aanmelden bij Henk voor vertoning op de clubavond.


André gaat ons daarna een stap verder brengen in de wereld van “Vertellen in beelden”.
Eerst een korte ondervraging van hem aan de leden, waar voor hen een (beeld)verhaal van een film begint? Dat verschilt nogal. Voor Wim begint ’t vaak met een specifiek beeld, en daarna komt de rest. Cor schrijft eerst een verhaal, legt het dan een tijd aan de kant, en na een tijd is het rijp om verder uit te diepen (of aan te passen). Bij Gonny en Loes begint het met waarnemingen, b.v. als een karakteristieke oude man op een bankje in overpeinzing zit.


Dan legt André ons voor “Kun je ook op beelden jagen?” en dat zonder al een concreet verhaal te hebben geschreven. Hij zoekt dan veelal naar een reeks stapelingen, herhalingen of een contrast / tegenstelling. Aan de hand van fragmenten uit zijn film “De Duivel op Terschelling” legt hij uit hoe die op die manier tot stand kwam. Bij het zien van toneelspelers in de duinen op Oerol, speelt hij met verwachtingen van de kijker. Wat zie je nu in beeld, en daar achteraan een schijnbaar andere beeldenreeks. Toch zie je in tussenfases de regisseur van een toneelgroep steeds meer in verwarring raken, of zij wel zal slagen om de première tot een goed einde te brengen.
Dat geduld daarbij ook een schone zaak blijkt te zijn, zien we terug in de scene van twee met elkaar in gesprek geraakte vrouwen op een bankje. Urenlang filmend wachten totdat je net dat toevallige gesprek kunt opnemen. Echt heel bijzonder.


In “Nousha vs. Nousha” laat André ons zien wat je kunt weglaten, en dan toch door de kijker wordt ingevuld. Bijvoorbeeld, Nousha in de boksring tijdens een wedstrijd ….. en strak daarachter Nousha uitgeteld op de bank in een hotellobby. Je hebt ’t niet gezien, maar je weet dat ze die wedstrijd verloren heeft, zonder dat dit in beeld o.d. getoond is.


Tot slot van de avond geeft Guus ons gelegenheid om te kijken naar een film(deel) over “de Snik”. En dat schept wel enige verwarring, waar hebben we nu naar gekeken? Ja, een trekschuit met daarin pratende koffiedrinkers, een toespraak enz. Guus geeft aan dat hij dit aan de deelnemers wil laten zien, over een officiële start van de trekvaart-routes tussen Maassluis, Vlaardingen en Schipluiden. Dat kwam toch niet zo over op ons als kijker. Natuurlijk aardig voor de betrokkenen bij De Snik, maar voor anderen toch minder geschikt.
En dat is jammer van mooie unieke beelden in dit filmpje. Henk weet dat ’t lastig is om realiteit met fictie te verweven, en de context daarmee interessanter te maken voor elke kijker.


Henk bedankt André en Guus voor hun inbreng, en sluit de avond af.


Clubavond dinsdag 26 november

Ik was bijna m´n belofte vergeten om een verslag te maken.
Gelukkig werd ik er aan herinnerd door een filmpje wat Rien vd Vlist mij toestuurde.

Ondanks dat de halve wijk rondom het Luxor wordt afgebroken waren er toch 16 mensen (waaronder 3 dames) die onze locatie hadden weten te vinden.

De rondvraag ging vlot. Han v.d. Erve vertelde enthousiast over zijn bezoek aan een open filmwedstrijd in België waarvoor 22 Belgen en 4 Nederlanders zich hadden ingeschreven waaronder Han zelf. Hij roemde met name de uitstekende voice-overs die hij had gehoord. Er waren slechts 3 speelfilms en voornamelijk documentaires. Hij vond het voor ons de moeite waard om in de toekomst ook eens een kijkje te gaan nemen.

Daarna werd de avond ´overgenomen´ door Gonny die samen met Arnold en Cor het filmprogramma voor hun rekening namen. Cor zat klaar met z´n stopwatch om na het vertoonde, de discussies wat beperkt te houden.

De eerste film was van Arnold. ´de slag om Grolle´ later werd duidelijk dat dit het latere Groenlo was. Maar jaarlijks wordt de historische slag uit 1627 nagespeeld.
Arnold had er een keurige registratie van gemaakt, waarbij het natuurlijk wel een probleem was dat hij niet exact wist wat er ging komen en er ook geen gelegenheid was om wat close/ups te maken waardoor de film sterker zou zijn geweest.
Er was wat discussie over de vele geschreven tekst die we vooraf voorgeschoteld kregen. Maar Cor was onverbiddelijk, tijd is tijd dus door met de volgende film.

Dit was een registratie door Han vd Erve over Hommels in z´n tuin die graag zijn Hibiscus bezoeken op zoek naar honing. Mooie beelden die iets meer nodig hebben om er een film van te maken met een kop en een staart. Hier had wellicht een voice-over wat meer duidelijkheid kunnen geven waarom deze film was gemaakt en wat die hommels nu precies drijft om deze fraaie bloemen te bezoeken.

Hierna volgt wederom een film van Arnold met een reportage over Sail Scheveningen, waarbij Arnold meevaart met het klassieke zeiljacht de Oosterschelde. Hier zijn hele mooie plaatjes te zien van werkzaamheden en tuigage en de andere meevarende schepen.
De film is wat aan de lange kant, mede omdat er opnames tussen zitten die we min of al eerder gezien hebben en er zijn mensen die het niet nodig hadden gevonden om het geserveerde buffet erin te verwerken. Maar Arnold is er wel in geslaagd om te laten zien dat het een fraai evenement was waar een hoop te zien en te beleven was.

Dan volgt een film van Cor Huisman over Maassluis en de Sleepvaart.
Ruim 22 minuten duurt deze film die iets vertelt over de geschiedenis waarbij o.a. zwart wit foto's zijn gebruikt die Cor op door camerabewegingen enigszins tot leven heeft gewekt. Later volgt een tocht naar Ijmuiden met de zeesleper Elbe. Best een leuke film waarbij enkelen niet enthousiast waren over het trucje van Cor om zelf met z'n hoofd (film in film) de documentaire in te leiden.
Zelf vond ik dat het sleepvaartmuseum er bekaaid afkwam met alleen maar een shot van het museum aan de buitenzijde. Hier had een mooie kans gelegen om een rode draad in de film te krijgen door middel van iemand die het museum bezoekt en we een terugblik krijgen via de foto's e.d.
Maar in ieder geval een film over één van de hoogtepunten in de Maassluise geschiedenis.

Gonny vertelt nog iets over onze aansluiting bij de kunstroute die het thema heeft 'vrijheid'. Zij spoort de leden aan om eens na te denken over dit thema en individueel of groepsgewijs een film te bedenken met dit thema.

Na de pauze zien we nog een film van Arnold 'Gouda's Glorie' over o.a. de beroemde Goudse stroopwafels en een bezoek aan een fraaie kerk. We krijgen (te?) veel informatie. Maar ja, bij kritische leden is het niet snel goed.

Dan krijgen we weer een film van Han over 'Koos' die het van laaggeletterde tot schrijver heeft gebracht. Een mooi onderwerp waar overigens voor sommigen wel enige uitleg bij nodig was om precies te begrijpen wat Han met de film wilde vertellen. Maar we moeten uiteraard in ogenschouw nemen dat we nog niet zoveel van Han gezien hebben en dan was dit toch zeker het aanzien waard.

Dan is tussen het programma nog even een film ingelast van Gerard Massalt, die een documentaire heeft gemaakt over één van z'n hobby's 'het maken van klokken van een stuk boomstam. We zien zeer uitvoerig hoe dit procédé wordt gevolgd met een uiteindelijk fraai resultaat. Toch hoor ik naast me, 'bij de Action' heb je een klok voor 3 euro, ik zou er geen geduld voor hebben.

Tenslotte zien we nog een film van de productieve Arnold met een bezoek aan Kasteel Ravesteyn in Heenvliet. In de tuin van dit kasteel staan kunstwerken die fraai gecombineerd zijn met de natuur. We krijgen een aardig kijkje in wat er zoal in de regio te zien is.
Niet iedereen maakt daar filmopnames van maar Arnold neemt vaak wel die moeite en daarom heeft hij een grote bijdrage geleverd aan deze avond.

Tenslotte was er ook nog een oproep van Cor Huisman om steeds wat mensen een opdracht mee te geven voor een filmpje. Het precieze daarvan weet ik helaas niet meer, maar als eerste waren volgens mij Hans en Rien aan de beurt en was er iets met de letter B.
Ik denk dan al snel aan het woord 'Bar' dus daar gingen we alles nog eens nabespreken. We hadden veel gezien, dus stof genoeg.

Bedankt allen die het lef hadden één of meerdere films te vertonen en bedankt voor de organisatie: Gonny, Arnold en Cor.


Einde  samenvatting