Verslag Oogst 2016 - 4 februari 2017

Rien van der Vlist opent deze bijzondere bijeenkomst die voor het eerst is georganiseerd op een zaterdagmiddag.
Zoals gewoonlijk zijn behalve de clubleden ook de partners aanwezig, daarnaast ook enkele mensen die een rol hebben gespeeld in een van te vertonen films en een enkeling die geattendeerd was door perspublicaties.

Achtereenvolgens worden er zes films voor de pauze vertoond en vijf erna. Het merendeel van de films is een reisverslag, te weten vijf films. Daarnaast zijn er drie genrefilms en twee speelfilms.

De deelnemende films zijn:

Anthoni Buitelaar - Deja Vu
Cees van der Groef – De Plitvice watervallen
Henk Boose - Finn
Henk van de Meeberg - De laatste grens

Henk van de Meeberg - Kinderspel
Joop Terpstra - Stad van het water

Joop Terpstra - The Butchart gardens

Joop Terpstra - Unplugged

Loes Schopman - Northwest Pacific

Loes Schopman - Verdwaald in een vreemd land
Martin Zwaard - Santago de Compostela

Niet alleen is het tijdstip anders dan anders, dit keer wordt ook de evaluatie door de juryleden op een plezierige manier naar voren gebracht. Een van de juryleden nodigt steeds de filmmaker uit om zaken toe te lichten en geeft daarna zijn of haar oordeel.

Aan het eind van de middag rijkt de jury de prijzen uit.
De derde prijs gaat naar Joop Terpstra voor zijn film ‘Unplugged’, een film over het werken in het dok van Hellevoetsluis.

De tweede prijs wordt toegekend aan Loes Schopman die een film maakte van het nog lege en onbedorven land in de ‘Northwest Pacific’. Zij mocht ook de ‘Willy Lerch wisselbokaal’ ontvangen.
De op de eerste plaats eindigende film is van Henk van de Meeberg met zijn film ‘De laatste grens’. Daarnaast kreeg hij van de publieksjury ook de ‘Zaalprijs’.
Traditiegetrouw mag de winnaar van de Oogst ook de ‘Wisseltrofee’ voor een jaar zijn ‘eigendom’ noemen.
Omdat er dit jaar geen film is ingebracht die een specifiek Maassluis karakter heeft, blijft dit jaar de ‘Wethouder Snoekbokaal bij de winnaars van vorig jaar, te weten Gonny van den Nouwelant en Steffi Modla-Rijkee.

Helaas vindt de jury alleen de film van Henk van de Meeberg van het niveau om deel te laten nemen aan de regionale wedstrijd van Zuid-Holland.

Terugkijkend kan van een geslaagde zaterdagmiddag gesproken.

Albert Snijder