Jury rapporten - Van onschatbare waarde

Jury rapporten Oogst 2020

De jury bestond uit: Tine Markies, Jan van Wandelen en Arie Heerkens


Van onschatbare waarde - Henk van de Meeberg                  


Verhaalstructuur:            

Lineair. Henk aan de legpuzzel. Dat hadden we niet gedacht. De puzzelsituatie wordt gebruikt om daar uit te leggen waarom hij oud filmmateriaal van Maassluis verzamelt. Aan de oude viewer en plakpers om oud bruikbaar filmmateriaal een nieuw leven te geven. Het gevolg is dat er veel films ontstaan waarin het verleden is vastgelegd. Een ongelukje vernielt met een brandje resterend materiaal en Henk zit weer achter de puzzeltafel. “dat is ook leuk!”, gemeend of niet. Het verhaal wordt op een paar momenten persoonlijk: als Henk vertelt dat hij zelf op de film voorkomt of er zelf bij was.


Filmische Vormgeving:                 

Titel (hoofd en andere betiteling): De kleur van de begintitel valt op, maar het geel en bruin slaan vermoedelijk op brand. Het lettertype van de titel is ietwat stijf in vergelijking met het onderwerp en met de witte tekst daaronder. De puzzeltafel is gebruikt om een vertelsituatie te creëren. Henk vertelt en dat waarover hij vertelt zien we zowel in handelingen als in oude film. Veel detailshots en scherpe montage, decoupage, snijden in de beweging brengen snelheid in de film. Die puzzeltafel is het begin en het einde.
Geluid. Muziek zit heel geleidelijk aan het begin en einde. Dat betekent dat alles wat je verder hoort behalve Henk’s toelichting erin is gemonteerd. 


De balans is goed.