Over onze vereniging
Een film maak je in de eerste plaats voor jezelf, maar je hebt nog meer voldoening als anderen er ook graag naar kijken
Filmbeelden blijven boeien
In 1965 werd ‘Filmclub Maassluis’ opgericht door een stel fanatieke hobbyisten. Ze maakten filmpjes over familie, vakantie, kinderen en kleinkinderen. Maar dat niet alleen. Ze maakten ook speelfilms in Franse stijl met wilde achtervolgingen. Ook documentaires en persoonlijke beeldverhalen over de oorlog of een verloren liefde waren het onderwerp van hun hobby. En dat alles met filmbeelden die boeiend blijven. Inhoudelijk is er dus niet veel veranderd. In technisch opzicht wel.
Betere technieken
Met een telefoon (of een digitale camera) neem je nu moeiteloos beeld en geluid op. En ook het vertonen van films doe je gewoon op een tablet of je streamt die naar de TV. Dat was in 1965 wel anders!
Allemaal losse flarden van opgenomen beelden zeggen niet zoveel ..... Maar met een beetje moeite kun je daar een mooie montage van maken, dat is altijd beter dan het laten verstoffen op een (digitale) plank.
Inhoudelijk gaat het nog steeds om hetzelfde: het vertellen van verhalen door middel van beelden en geluiden. En het mooie van amateurs is dat zij het op hun eigen persoonlijke manier kunnen doen, in alle vrijheid, zonder docent of opdrachtgever. Ze filmen om de magie van het medium zelf. Het spelen met de werkelijkheid, het combineren en rangschikken van beelden op een zodanige manier, dat die ook voor anderen het bekijken waard is.
Clubavonden
Op onze clubavonden worden elkaars films kritisch bekeken. En ook krijg je (ongevraagd) adviezen om een (nog) betere resultaat te behalen. De films worden besproken in een open sfeer waarin ieder het zijne of hare mag zeggen. Kritiek wordt geacht opbouwend te zijn en altijd bedoeld om een balans aan te brengen tussen goede en minder goede filmbeelden. Het gaat nooit alleen om fouten, maar om oplossingen en alternatieven.
De leden filmen soms met elkaar. Op clubavonden in een proefopstelling voor licht of geluid, maar ook daarbuiten tijdens een gezamenlijke expeditie rond een stad, een plas of een thema. Er wordt dan gewikt en gewogen over de plek van de camera, de gewenste beelduitsnede, de shotlengte of het al dan niet gebruiken van een statief.
Van leden van Filmclub Maassluis wordt verwacht dat ze hun eigen apparatuur kennen en beheersen; op clubavonden concentreren ze zich dan ook liever op het maken van inhoudelijke keuzes en niet over allerlei knopjes en kabeltjes. (Al zijn er natuurlijk altijd wel specialisten die dat nooit afleren).
Ook gezelligheid vinden we belangrijk. Na afloop van de clubavond is er aan de bar ruim gelegenheid tot napraten. Ook daar gaat het meestal over filmische zaken. Veel leden beweren zelfs dat ze daar door de jaren heen nog het meest hebben opgestoken.
Voor de zomersluiting en met de Kerst, wordt de clubavond omgezet in een gezellige avond met onze partners. Daarbij zorgen we ieder voor een gerecht, waardoor we ons tegoed kunnen doen aan een tafel met heerlijke specialiteiten.
Nieuwe leden
Wil je weleens zien hoe een clubavond in elkaar zit, kom ons dan geheel vrijblijvend (gratis) drie clubavonden bezoeken om de sfeer te proeven. Als je daarna lid wordt, dan zien we natuurlijk graag ook de door jou gemaakte film(s). De eisen daarvoor zijn niet hoog, maar het is wel van belang dat een film een titel heeft, een kop en een staart en een bepaalde opbouw (verhaal). Maar dat is eigenlijk vanzelfsprekend omdat je er meer over na moet denken.
Misvatting
Sinds de oprichting is het doel van Filmclub Maassluis altijd geweest, het verbeteren van de kennis van haar leden op het gebied van film. Daarvoor is altijd tijd.
Hoewel er soms op een clubavond de nadruk kan liggen op een speciaal aspect van het filmen (kunstlicht, scenario, geluidsmix etc.) willen we dan ook benadrukken dat we geen opleidingsinstituut zijn. Wel kan in sommige gevallen worden doorverwezen naar cursussen op districtsniveau of elders. En met een probleem kun je altijd terecht bij een van de andere leden.
Oogst
Elk jaar wordt de "Oogst" van leden gepresenteerd. Die zijn films in het voorgande jaar door henzelf gemaakt. De ‘Oogst’ is niet alleen toegankelijk voor leden, maar vooral ook voor familie, vrienden en andere mensen met interesse voor de amateur filmmakers. En natuurlijk ook voor mensen die aan de gemaakte films hebben meegewerkt. Voor een aantal leden is de OOGST niet alleen een feest, maar ook een wedstrijd. Wie wil, kan z’n film voorleggen aan een jury die een aantal prijzen te vergeven heeft. Ten eerste natuurlijk de Club-Wissel-Trofee voor de beste film van het festival. Maar ook andere prijzen.
Dat zijn bijvoorbeeld de Maassluis-Wisselbokaal voor de beste film over Maassluis, en een wisseltrofee voor het beste debuut. Ook voor de beste vakantiefilm is een naamplaatje op de wisselbeker te verdienen. Bovendien kiest een deskundige jury uit het aanbod een aantal films die een advies (nominatie) krijgen voor vertoning op het regionale filmfestival van Zuid-Holland (ZH'12). En of dat alles nog niet genoeg is, behoort daarna doorzending naar het Nationaal Festival en zelfs de wereld tot de mogelijkheden.
Website
Op onze eigen website is te vinden waar we op dat moment mee bezig zijn, en waar we mee bezig zijn geweest. Films van leden in het Filmpodium, verslagen van clubavonden, tips voor verbetering van zelfgemaakte films en historische wetenswaardigheden.
Filmfietsdag
Jaarlijks trekken een aantal clubleden er een dag met fiets en camera (of telefoon) op uit. Een lekke band kan een prachtig onderwerp voor een film worden, net als de talrijke pleisterplaatsen die worden aangedaan om te herstellen van de zadelpijn. Op deze dag is niet het aantal afgelegde kilometers belangrijk, maar de gezelligheid. De dag kent een feestelijke afsluiting in de zachte stoelen van een restaurant.
NOVA
Leden van de Filmclub Maassluis zijn automatisch lid van de NOVA (de Nationale Organisatie Van Audiovisuele amateurs) en de regionale afdeling - ZH'12.